Руският президент Владимир Путин е на ключови посещения в региона

...
Руският президент Владимир Путин е на ключови посещения в региона
Коментари Харесай

Путин пристига на ключова визита в ОАЕ и Саудитска Арабия

Руският президент Владимир Путин е на основни визити в района на Близкия изток от началото на войната в Украйна през февруари 2022 година, оповестява CNBC, цитирайки съветските държавни медии.

Визитите включват ОАЕ и Саудитска Арабия, които са основни търговски сътрудници на Русия.

До момента те резервират неутралитет в украинския спор, отказвайки да одобряват водените от Запада наказания против страната поради нахлуването ѝ в Украйна.

През последните месеци Путин е подхванал стеснен брой пътувания отвън границите на Русия и тези визити акцентират смисъла на богатите на нефт арабски страни от Близкия изток и Персийския залив за интернационалните връзки на Кремъл, отбелязва CNBC.

В Абу Даби съветският водач ще се срещне с президента на ОАЕ Мохамед бин Зайед ал-Нахян, като " се чака да създадат обзор на настоящото положение на многостранното двустранно съдействие и вероятностите за по-нататъшно разширение на връзките, както и на настоящите интернационалните въпроси, с акцент върху обстановката в Близкия изток ", съгласно известието на Кремъл.

След това Путин ще се срещне със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман в Рияд, с цел да " обсъдят двустранното съдействие в региона на търговията, стопанската система и вложенията ", както и да " обменят отзиви по районния и интернационалния дневен ред ", се споделя още в известието.

Посещенията ще бъдат последвани от гостуването на Путин на иранския президент Ебрахим Раиси в Москва в четвъртък. Значението на съюза на Кремъл с Иран набъбна фрапантно, защото Техеран се трансформира в основен търговски сътрудник и снабдител на оръжията, които Русия разполага в Украйна.

Енергетиката евентуално ще бъде в центъра на полемиките сред Путин и близкоизточните водачи, изключително след срещата на ОПЕК+ предходната седмица, по време на която Русия, Саудитска Арабия и други членове на алианса на производителите на нефт се договориха за непринудено понижаване на добива през първото тримесечие на 2024 година

Абу Даби и Москва се сближиха след нахлуването на Путин в Украйна, най-малко във връзка с търговията: общият стокообмен сред Русия и ОАЕ се е нараснал с близо 68% на годишна база до 9 милиарда $ през 2022 година, по данни на съветската държавна осведомителна организация ТАСС. Руският експорт за ОАЕ съставлява 8,5 млн. $ от тази обща сума.

През февруари 2023 година съветският дипломат в Саудитска Арабия Сергей Козлов даде обещание руско-саудитската двустранна търговия да доближи 5 милиарда $ годишно, оповестява Middle East Briefing.

Тази цифра за е била 1,75 милиарда $ през 2022 година, само че търговията в браншове като селското стопанство, торовете и енергийните първични материали се е нараснала доста, съгласно съветски стопански анализатори.

Пътуванията на Путин в чужбина са мощно лимитирани заради издадената от Международния углавен съд заповед за ареста му поради хипотетични военни закононарушения, отбелязва CNBC. Саудитска Арабия и ОАЕ не са утвърдили статута на Международния углавен съд, което значи, че те не са задължени да арестуват съветския водач на своя територия.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР