Руският президент Владимир Путин даде голямата си годишна пресконференция, която

...
Руският президент Владимир Путин даде голямата си годишна пресконференция, която
Коментари Харесай

Путин е отворен за ограничаване на президентските мандати до два

Руският президент Владимир Путин даде огромната си годишна конференция, която се организира в Москва. Той беседва в този уголемен формат с медиите за 15-ти път. За конференцията бяха упълномощени 1600 публицисти, а Путин съумя да отговори на 57 въпроса за 4 часа 18 минути.

Относно смяната на Конституцията и ограничението на президентския мандат
Владимир Путин е срещу приемането на нова Конституция на Руската федерация. В същото време президентът означи, че „ схваща логиката " на тези, които оферират промени в главния закон, да вземем за пример във връзка с разширението на правата на Народното събрание. Руският президент сподели през днешния ден, че е отворен за опцията да бъде изменена съветската конституция и да се ограничи броят на президентските мандати, които може да заема един човек.
Въпросът за конституционна смяна в Русия се следи деликатно поради спекулации по отношение на политическите упоритости на 67-годишния Путин, означават организациите. Той е на власт към този момент 20 години - като президент или министър председател - и би трябвало да се отдръпна през 2024 година, когато ще изтече четвъртият му президентски мандат. Според сегашната конституция, която не разрешава повече от два поредни президентски мандата, Путин не може незабавно да се кандидатира още веднъж за идващ мандат.
Говорейки за основаването на Съюзна страна, Путин означи, че той и неговият беларуски сътрудник Александър Лукашенко са решили да ускорят процеса на интеграция. Президентът добави, че Москва е подготвена да сътвори наднационални органи с Минск, с цел да може да продава съветски газ на републиката на цени в Смоленска област. В същото време той добави, че Беларус към този момент получава газ от Русия на най-ниската цена от 127 $ за хиляда кубически метра.

Относно глобите и връзките със Съединени американски щати и Европейски Съюз
Русия ще вземе ответни ограничения против Съединени американски щати, в случай че страната задейства новите наказания против газопровода " Северен поток-2 ", сподели през днешния ден съветският президент Владимир Путин.
Американският Сенат одобри тази седмица бюджета за защита, съдържащ наказания против " Северен поток-2 ", очакван да доставя съветски природен газ до Германия. Очаква се газопроводът да проработи идните месеци.
Ще отговорим с реципрочни ограничения, сподели Путин на годишната си конференция, излъчена по малкия екран.
Това, несъмнено, ще се отрази на нашите междуправителствени връзки, добави той.
По-рано Кремъл подлага на критика глобите като непочтен опит да се запазят позициите на Съединени американски щати на европейския газов пазар.
Съединени американски щати се пробват да поддържат " изкуствената си доминация на европейските пазари " и да принудят европейците да купуват от Съединени американски щати на по-високи цени, в сравнение с от близка Русия, сподели пред кореспонденти по-рано тази седмица представителят на Кремъл Дмитрий Песков.
Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас подлага на критика глобите като " неприемливи ". По думите му Съединени американски щати се пробват да оказват въздействие върху самостоятелни решения, взети в Европа ".Русия ще работи при положение, че Съединени американски щати наложат нови наказания против нея, сподели Путин. Той назова ограничаващите ограничения „ безусловно недружелюбни дейности против Русия ".
Държавният глава добави, че Москва има намерение да търси по-добри връзки с Вашингтон, без значение кой е на властта там. Путин добави, че Русия е подготвена когато и да е да разшири Договора за ограничения за по-нататъшно понижаване и ограничение на стратегическите нападателни оръжия (START, импровизирано име - START-3) когато и да е.
Говорейки за процедурата по импийчмънт против американския президент Доналд Тръмп, съветският водач го назова вътрешната политическа битка, инициирана от Демократическата партия на Съединени американски щати.
Президентът съобщи, че Москва отстоява цялостната нормализация на връзките с Европейския съюз.

По въпроса за газа с Украйна
Русия е подготвена да търси решение на украинския въпрос за газа, който е допустим за всички, макар че Стокхолмският арбитраж по разногласието сред Газпром и " Нафтогаз Украйна " беше политически, сподели президентът. В същото време той напомни, че Киев към момента не е изплатил на Москва дълга от 3 милиарда $, получен от NWF.
Президентът означи, че Руската федерация ще поддържа преноса на газ към Европа през Украйна, макар че този маршрут е по-скъп за него, само че главният въпрос са размерите и изискванията, за които ще бъде подписан директен контракт. В същото време Путин акцентира, че Русия не се стреми да подписа контракт за известно време, с цел да може по-късно да спре преноса през Украйна.
Държавният глава добави, че Русия към момента е подготвена да доставя газ с отстъпка.

За обстановката в Донбас
Президентът счита за погрешно да характеризира президента на Украйна Владимир Зеленски и другите му сътрудници. Той обаче означи, че е смутен от изказването на украинския водач по отношение на опцията за преразглеждане на Минските съглашения.
Според Путин, в случай че стартира преразглеждане нъ съществуващите съглашения, " обстановката може да спре. " Той означи, че опитите на властта да реши казуса с Донбас няма да доведат до резултат. В същото време съветският водач смята за уместно да продължи да работи във " нормандския формат ".
Държавният глава означи, че в Донбас няма непознати войски, има единствено локални сили за самозащита, които се състоят от локални поданици.
Що се отнася до наемниците, съгласно президента, в Донбас в действителност има наемници - „ французите и германците, които водят война от едната и другата страна ". Освен това президентът акцентира, че „ те не съставляват основата на тези въоръжени групировки ".
Руският водач счита, че Съединените щати и европейските страни „ наподобява поддържат настоящия украински режим и управление, само че в това време нанасят някои съществени удари ".

Относно битката против тероризма
Путин прикани западните страни да работят дружно за битка с тероризма. Според него равнището и естеството на тази активност сега са незадоволителни.
Държавният глава съобщи, че въпросът за изгонването на убития в Германия в края на лятото терорист Зелимхан Хангошвили е разискван на равнище специфичните служби на Русия и Германия, само че Русия не е изпратила публично искане. Той напомни, че „ Хангошвили беше безусловно кървясъл палач ", който умъртви 98 души единствено в едно от дейностите в Кавказ.

По материали от международните организации

Превод Р. Бочукова
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР