Руският президент поздрави военните и обеща медалиУкраинските войски са се

...
Руският президент поздрави военните и обеща медалиУкраинските войски са се
Коментари Харесай

Путин: Военната операция в Украйна ще продължи

Руският президент поздрави военните и даде обещание медали
Украинските войски са се изтеглили сами от Лисичанск, твърди Киев

Украинците са изгубили над 2200 души в сраженията за града

Русия ще продължи военната интервенция в Украйна, съобщи президентът Владимир Путин на среща с министъра на защитата Сергей Шойгу, по време на която поздрави съветските и луганските военни с освобождението на цялата територия на Луганската национална република и даде обещание да награди всички военнослужещи, отличили се в тази интервенция, съобщи ТАСС, базирайки се на публично официално съобщение на Кремъл.

Подразделенията от армейските групировки “Център” и “Юг”, които участваха в освобождението на Лисичанск, би трябвало да си починат и да покачат бойните си качества, акцентира президентът на Руската федерация. В същото време армейските формирования “Запад” и “Изток” би трябвало да продължат дейностите си по проект.

Военните, които се отличиха при освобождението на ЛНР, ще бъдат показани за награди. “Въз основа на вашите ежедневни отчети знам, че в съветската войска има задоволително доста такива смели и професионални бойци, в положителния смисъл дръзки воини. И всички те би трябвало да бъдат наградени със съответните държавни награди”, сподели Путин към Шойгу.

Операцията за дефинитивно освобождение на територията на Луганската национална република е почнала на 19 юни и е завършила на 3 юли, сподели Шойгу. Тя е осъществена от армейската формация “Център” под командването на Александър Лапин и Втори корпус на Народната милиция на ЛНР с поддръжката на армейска формация “Юг”, командвана от Сергей Суровикин, се показва в персоналния отчет показан от съветския министър на защитата пред Владимир Путин.

За последните две седмици съветските и луганските сили са освободили 25 обитаеми места в Луганска област, като най-големите от тях са Северодонецк, Лисичанск, Золоте, Горское и Волчеяровка.

Общите загуби на въоръжените сили на Украйна, съгласно Шойгу, възлизат на 5469 души, от които 2218 са безвъзвратни. Украинската страна също е загуби 196 танка и бронирани машини (още 39 бяха изоставени в Лисичанск), 166 оръдия и минохвъргачки, 97 реактивни системи за залпов огън, 216 машини и шест зенитно-ракетни системи с огромен обхват. Загубите на украинската авиация възлизат на 12 самолета, хеликоптер и 65 дрона, по данни на съветското военно командване. Данни за съветските загуби не се оповестяват.

В публична позиция по-рано същия ден, президентът на Украйна Влодимир Зеленски заяви, че украинските войски са отстъпили от позициите си в Лисичанск и даде обещание на жителите на града да си го върне назад. Изявлението му пристигна няколко часа откакто въоръжените сили на страната оповестиха че още веднъж са вдигнали знамето на Украйна върху оспорвания Змийски остров в Черно море, контролът върху който Киев си върна преди дни, след отдръпване на съветските елементи.



Киев, Анкара и Москва в разговор на глухи
Руският транспортен съд с украинско зърно е блокиран в Турция


Руските управляващи оповестиха предходната седмица, че корабът “Жибе Жоли”, претрупан със 7 000 тона зърно, е отплавал от пристанището Бердянск, за Турция.

За съветския товарен транспортен съд, за който се допуска, че транспортира украинско зърно, не е взето решение, той към момента стои на входа на турското пристанище Карасу, без да му бъде даден достъп. Това заяви РИА Новости, базирайки се на неназован информиран източник от турските митници.

По-рано украинският дипломат в Турция Василий Боднар сподели, че представители на турските митници са задържали товарен транспортен съд по искане на Киев, за който се твърди, че транспортира украинско зърно. Той добави, че за 4 юли е било планувано “съвещание на следователите, на което да бъде избрана бъдещата орис на кораба”.

В същото време съветското посолство в Турция съобщи, че публични лица не са уведомявали за задържането на съветския товарен транспортен съд.

ТАСС, базирайки се на източник от турското пристанище Карасу, заяви, че плавателният съд “Жибек Жоли” е чакал позволение от турските управляващи да влезе в пристанището и да разтовари от 1 юли, само че не го е получил.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР