Руският президент направи остро изказване срещу българското правителство. България умишлено

...
Руският президент направи остро изказване срещу българското правителство. България умишлено
Коментари Харесай

Путин обвини България, че умишлено забавя изпълнението на "Турски поток"

Руският президент направи остро изявление против българското държавно управление.

България съзнателно забавя осъществяването на плана " Турски поток " на своя територия, макар многократните претенции към Русия за ускорение на доставките на съветски газ. Това съобщи съветският президент Владимир Путин на взаимна конференция със сръбския си сътрудник Александър Вучич.

Намеса извън

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Въпреки многократните уверения и макар многократните претенции към съветската страна да обезпечи доставката на нашия газ през Турция към България, виждаме, че българската страна, което не е тъжно, не звучи необичайно, съзнателно забавя осъществяването на плана на своята територия ", сподели Путин, представен от vestifinance.ru.

Той обръща внимание на това, че дейностите на българската страна са " явно под напън извън ". " Ще забележим по какъв начин този план ще бъде осъществен по-нататък на българска територия. Ако българите не желаят - не българите, а българското управление, ще намерим други способи да осъществяваме нашите благоприятни условия в южната част на Европа ", акцентира президентът на Русия.

Острата позиция на Путин идва няколко дни, откакто в тирада пред Атлантическия клуб в София посланикът на Съединени американски щати в България Херо Мустафа съобщи, че за страната, която акцентира желанието си да сътвори газов хъб, " Турски поток " няма да донесе предстоящите ползи; в противен случай, " продължаването на " Турски поток " през България има за цел да употребява България само като директна страна. Това в действителност се удостоверява и от категоричнта позиция на " Газпром ", че няма да даде никакви количества природен газ за търгуване на българскаат газова борса.

Часове по-рано Вучич изясни, че Сърбия съвсем е построила своя сектор от плана, който се появи като опция на незавършения " Южен поток ". Полагането на тръби в Сърбия ще бъде приключено през идващите седмици - става дума за отклонение с дължина 402 км с потенциал от 12.87 милиарда куб. метра газ годишно.

Проектът " Турски поток " планува построяването на газопровод от две линии с потенциал по 15.75 милиарда куб. м всяка. Първата е за доставката на газ за Турция, а втората - за Южна и Югоизточна Европа.

Българската подготвеност

В края на октомври бяха открити първите 11 км от продължението на газопровода " Турски поток " през България - от турската граница до компресорна станция " Странджа ". Те обаче не са част от огромния контракт със саудитската Arkad, а осъществяването им беше предоставено още в края на 2018 година на воден от " Главболгарстрой " консорциум. Тези 11 км са приключени близо година след подписването на контракта с " Главболгарстрой ". В същото време договорът с Arkad планува за 250 дни (около 8 месеца) да бъдат построени 308 км от сръбската граница до Полски Сеновац. Останалите 166 км от трасето на газопровода, който министър председателят Бойко Борисов упорства да се назовава " Балкански поток ", ще бъдат построени на по-късен стадий, защото за начало ще се употребяват част от съществуващите в този момент газопроводи сред Провадия и Полски Сеновац.

Въпреки че, преди локалните избори в края на октомври, Борисов инспектира с джипката градежа на сектор от " Балкански поток " има съществени учредения да се счита, че газопроводът няма да бъде подготвен преди лятото на идната година. Заради метеоролигичните услвоия строителството ще бъде замразено през януари и февруари, а след завършването му ще би трябвало да се вършат и тостве, които лишават месеци.

Общата стойност на контракта с Arkad е 1.1 милиарда евро, като настрана ще има и към 470 млн. лева лихви, защото саудитците сами ще обезпечат финансирането, след което " Булгартрансгаз " ще го възвръща в продължение на 10 години. Освен този разход за тръбопровода се строят и две компресорни станции - " Расово " и " Нова Провадия ". Договорът за тях е на стойност 350 млн. лева и също е подписан с " Главболгарстрой ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР