Руският премиер Дмитрий Медведев (вляво) се срещна с българския президент

...
Руският премиер Дмитрий Медведев (вляво) се срещна с българския президент
Коментари Харесай

Румен Радев поиска "Български поток"

Руският министър председател Дмитрий Медведев (вляво) се срещна с българския президент Румен Радев в Москва в първия ден на работното му посещаване в Русия

[Президентската институция] Единственият спор - за ВПК

Все отново на срещата с Медведев не всичко е било безпрепятствено, призна Радев. По един от въпросите " мъчно би се намерило решение ", само че не би трябвало да се бяга от разговор. Неприемливи били претенциите на съветската страна България авансово да съгласува продажба на създадена у нас военна техника и въоръжение в други страни. Според Москва това се постанова поради конвенция сред Народна република България и Съюз на съветските социалистически републики за лицензионния режим за произвеждане на военна техника, въоръжение и аварийни елементи. " Това за нас е недопустимо. Много ясно го обясних на премиера Медведев, само че това не значи, че не би трябвало да има разговор и намиране на решение, което е взаимноизгодно и за двете страни ", споделил президентът, съгласно който " българският военнопромишлен комплекс е значима част от българската стопанска система ".

Русия от години твърди, че България нелегално създава автомати, които на процедура са руският " Калашников ", само че са с изминал лиценз. Позицията на българската страна е, че днешните произведения не са тези, за които някогашният Съветски съюз е давал лиценз. Още по тематиката
" Северен поток 2 " и иранската договорка сближиха Меркел и Путин

Сирийската война подсети за разликите сред водачите на Германия и Русия
19 май 2018
Европейските компании могат да пострадат повече от американските при контрасанкции от Москва

Инвестиционната банка Goldman Sachs е направила разбор кои западни сдружения имат максимален бизнес с Русия
17 апр 2018 Президентът Румен Радев разгласи концепция за основаване на " Български поток ", в който съветски газ да постъпва непосредствено на наша територия през Черно море. Изявлението му пред съветското издание " Коммерсант " беше оповестено в първия ден от работното посещаване на президента в Москва в понеделник.

Като " Северен поток 2 "

" България има потребност от директна доставка на съветски газ през Черно море. Да го назовем " Български поток ". Диктува го здравият разсъдък и условията за енергийна сигурност и успеваемост, и то освен по отношение на България, само че и по отношение на Европейския съюз ", споделя Радев, като акцентира: " Тази упоритост не се разграничава от претекстовете на Германия да реализира " Северен поток 2 ".

На въпрос дали Турция се трансформира в медиатор по доставките на съветски газ в Европа президентът повтаря, че " убеждението " му е, че това би трябвало да става непосредствено през българска територия. " Особено когато приказваме за транспорт на спомагателни количества природен газ към България, Сърбия, Унгария, Австрия и Северна Италия ", споделя той, като акцентира като преимущество построената мрежа, която сега се уголемява, а " посредством интерконекторите със прилежащите ни страни ще бъде обезпечен достъп и до страните от Централна Европа ".

В момента връзка от България към Сърбия не съществува. Едва предходната седмица на срещата на върха в София бе подписано съглашение построяването й да стартира скоро. Друг път за пренос през България към Централна Европа няма.

Радев е повторил позицията си и при срещата с премиера Дмитрий Медведев в понеделник в Москва. Според част от стенограма, оповестена на уеб страницата на съветското държавно управление, българският държавен глава е декларирал, че се надява кабинетът в София " да преразгледа опцията за директни доставки на съветски газ през Черно море ".

" Белене " - с съветско присъединяване

В изявлението му за АЕЦ " Белене " Радев споделил::В България имаме обновяване на плана за АЕЦ " Белене " като тематика за полемики и решения в българското държавно управление и в Народното събрание. " По думите му " възобновяването на плана допуска и съветско присъединяване ".

Българското държавно управление утвърди предходната седмица отчет с три разновидността за реализацията на оборудването за атомната централа в Белене. Сред тях има и подобен - планът да не се построява, както и различен - реакторите да се продадат. В признатия от Министерския съвет отчет като най-удачна е посочена третата опция - градежът да се рестартира със стратегически вложител. Народното събрание към момента не се е произнесло.

Пред " Коммерсант " Радев е по-обран: " Към АЕЦ " Белене " беше проявен интерес от страна на задгранични вложители и чакам българското държавно управление да пристъпи към реализацията на плана точно посредством избор на стратегически вложител. " Проектът има бъдеще, съгласно него, само че " при ясна правна, времева и ценова рамка ".

Пред публицисти след диалозите с Медведев Радев разяснява, че визитата му към този момент има резултат. " В последните седмици българското държавно управление излезе от летаргията във връзка с Русия. Знаете, че към този момент има анонси за съживяването на плана АЕЦ " Белене ", което допуска и съветско присъединяване ", сподели той и жегна министъра на енергетиката Теменужка Петкова, чиято неотдавнашна аудиенция в Русия била похвална, само че незадоволителна.

Санкциите не са безконечни, само че Украйна е значима

" Никои наказания не са безконечни. Санкциите носят загуби на всички страни и са безполезен инструмент ", споделя президентът пред съветската медия. Но отбелязва съответно за ограниченията против Русия, че целят решение на рецесията в Украйна. " Отмяната им е обвързана с цялостното осъществяване на Минските договорености от всички страни ", твърди Радев.

Срещата му с президента Владимир Путин е във вторник в Сочи. С Медведев двамата са обсъждали въпроси, които са в компетенциите на държавното управление, прецизира съветският министър председател. " Независимо от вековната дружба има още какво да създадем. Необходимо е да активизираме търговско-икономическите връзки, още повече че в последните години стокооборотът сред двете страни не пораства, а понижава. Нашата задача е да придадем динамичност на подобен тип съдействие ", споделя Медведев.

" За нас срещата е извънредно значима, тъй като тя възвръща разговора сред двете страни на високо равнище, който от години не се е провеждал. Стокооборотът за предходната година е в размер на 3.6 милиарда евро - незадоволително добър резултат за нашите благоприятни условия ", е коментирал Радев.

Медведев е оповестил, че в близко време в Русия се чака българският министър ръководител Бойко Борисов. През септември пък ще се състои сесия на Междуправителствената комисия по икономическо и научно-техническо съдействие, на която би трябвало да се вземат решения за всички значими планове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР