Руският посланик в ООН нарече несериозна идеята за демилитаризация на

...
Руският посланик в ООН нарече несериозна идеята за демилитаризация на
Коментари Харесай

Руският посланик в ООН нарече несериозна идеята за демилитаризация на Запорожката АЕЦ

Руският дипломат в Организация на обединените нации назова " несериозна " концепцията за демилитаризация на Запорожката атомна електроцентрала, съобщи БНР.

Ситуацията към украинската централа се разисква в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

" Ако я демилитаризираме, украинците на часа ще влязат в централата, а ние я пазим, " сподели Василий Небензя.

Нов апел за демилитаризация на разположената в южна Украйна централа насочи довечера генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш. Пред участниците в Съвета за сигурност, измежду които е и Небензя, Гутериш изиска " като първа стъпка " съветските и украинските войски да се задължат да не не нанасят удари нито към, нито откъм атомната централа. " Втората стъпка " ще е съглашение за " демилитаризиран периметър ".

Конкретно това ще включва ангажимент на съветското командване да изтегли всичките си бойци и снаряжение и заричане на украинските войски да не навлизат във въпросния периметър.

В отчет по-рано през днешния ден генералният шеф на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси предложи основаване на " защитна зона " към Запорожката централа.

В отчета бяха установени редица провали по здания за нуклеарно гориво и радиоактивни боклуци, както и наоколо до самите реактори на Запорожката централа, а също по този начин дефицита на личен състав и непрекъснатия стрес на чиновниците, който усилва риска от човешка неточност.

Гроси изрази подготвеност да стартира неотложно договаряния за основаване на " защитна зона " и преустановяване на боевете в региона.

В това време съветската и украинската страна си размениха за следващ път обвинявания за артилерийски обстрел по атомната централа и близкия град Енергодар. В града, ситуиран до енергоблокове с обща мощ от 6 гигавата, няма ток поради бойните дейности.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР