Руският посланик в ЕС Владимир Чижов отхвърли твърденията, че Москва

...
Руският посланик в ЕС Владимир Чижов отхвърли твърденията, че Москва
Коментари Харесай

Руският посланик в ЕС: Москва няма да атакува на 16 февруари, нито в следващия месец

Руският дипломат в Европейски Съюз Владимир Чижов отхвърли изказванията, че Москва ще нападна Украйна тази сряда, 16 февруари.

След като The New York Times и Politico цитираха източници от американското разузнаване, съгласно които Кремъл обмисля навлизане тъкмо в сряда, Чижов съобщи пред немската медия Die Welt, че офанзива на Русия няма да има и „ в идващия месец “.

„ Доколкото зависи от Русия, мога да ви уверя, че няма да има офанзива тази сряда. Няма да има ескалация нито в идната седмица, нито в седмицата след нея, нито в идния месец “, сподели той. „ Войните в Европа рядко стартират в сряда “, добави Чижов.

Посланикът на Москва в Брюксел направи сходни мнения през декември, напомня Deutsche Welle. Оттогава насам американски публични лица декларират, че Кремъл възнамерява инвазия в Украйна още преди края на Зимните олимпийски игри в Пекин, които приключват на 20 февруари.

Тази информация докара и до неуместна смешка на украинския президент Володимир Зеленски, който в послание към нацията съобщи: „ Казаха ни, че на 16 февруари ще бъде денят на офанзивата. Ще го създадем Ден на обединяването “. По-късно от кабинета му оповестиха, че президентът е приказвал с подигравка в напрегнатия дипломатически миг.

Чижов осъди изказванията на Съединени американски щати за вероятно нахлуване: „ Когато правиш догатки, изключително доста съществени изказвания против Русия, също по този начин носиш отговорност да представиш доказателства. В противоположен случай всичко е клюка. Къде са доказателствата? “.

Много фактори фактически сочат към идно нахлуване, в това число преместването на американското посолство от Киев в западния град Лвов. Междувременно се появяват и знаци за евентуална деескалация – Русия изтегли дивизии от военните окръзи на юг и на запад, които са приключили задачите си. НАТО обаче не вижда последното като знак за потушаване на напрежението.

Чижов се обърна към Запада да одобри „ съществено “ опасенията за сигурността на Русия. „ Когато нашите сътрудници най-сетне чуят законните ни терзания, процесът по деескалация няма да отнеме дълго време “, твърди посланикът на Русия в Европейски Съюз. „ Всичко това ще бъде в полза на европейците от Лисабон до Владивосток, само че също и в полза на други народи по света “.

Москва упорства НАТО да ограничи дейностите си на източния фланг и да не дава на Украйна участие в Алианса. Кремъл желае и връщане на конфигурацията на силите на НАТО, по този начин както са били преди 1997 година (когато България не беше част от Алианса).

Междувременно американският президент Джо Байдън сподели, че опасността от съветско нахлуване против Украйна остава, само че че дипломатическо решение на рецесията към момента е постижимо.

„ Все още не сме удостоверили, че съветските бойни единици се завръщат в базите си. Всъщност нашите разбори сочат, че тези елементи остават в заплашителни позиции. В този миг Русия има повече от 150 000 бойци, обкръжаващи Украйна откъм Беларус и по украинската граница. Възможността за настъпление остава “, сподели той.

„ Светът няма да не помни, че Русия е избрала да аргументи ненужна смърт и опустошение. Едно навлизане в Украйна ще бъде рана, която Русия сама ще си нанесе “, съобщи още Джо Байдън.

Министрите от НАТО се събират през днешния ден, с цел да разработят проект, който може да докара до определяне на четири многонационални бойни групи в Източна Европа. Данните за страните предоставиха за Reuters четирима неназовани дипломати - според тях се разисква разполагане на сили в България, Румъния, Словакия и Унгария. Става въпрос за групи от до 1000 души всяка, като главното разискване е за България и Румъния, а " по опция " може да се приложи същото и за другите две упоменати страни.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР