Руският посланик Елеонора Митрофанова очаква благоразумие при разрешаването на дипломатическия

...
Руският посланик Елеонора Митрофанова очаква благоразумие при разрешаването на дипломатическия
Коментари Харесай

Митрофанова: Призивът на Петков беше като разговор между глухи

Руският дипломат Елеонора Митрофанова чака здравомислие при разрешаването на дипломатическия спор с България, откакто 70 дипломати и членове на административния и техническия личен състав бяха оповестени за личност нон грата. В изявление за ТАСС дипломатът дефинира обстановката като невиждана и провокативна.

" След съвещания с Москва, откакто се съвзехме от шока, тъй като обстановката е безусловно невиждана, подадохме протестна нота против решението да се разгласят нашите сътрудници за личност нон грата. Това е непростим, провокативен акт от страна на държавното управление, всъщност краткотрайно държавно управление, което извършва отговорностите си. Това деяние подкопава основите на нашите двустранни връзки. Руската страна изцяло отхвърля тези обвинявания и още повече отхвърля оповестяването на нашите сътрудници за личност нон грата. Обявяването за личност нон грата е доста сериозен акт, който значи, че обещано лице е направило нещо съществено и нелегално на територията на България ", сподели Митрофанова.

" Какво направи нашият механически личен състав - водачи, инженери, готвачи и други? И в случай че приказваме за оповестяването на посланик за личност нон грата, апелирам, представете най-малко минимални доказателства за неговите противозаконни дейности. Не можете просто да поставяте такова клеймо на 70 души. В последна сметка това опонира даже на правата на индивида. Ето за какво поставихме изискване за анулация на решението за оповестяване на нашите сътрудници за личност нон грата. Очакваме отговор от Министерството на външните работи до 12 ч. на обяд в петък. Ако няма отговор или той е негативен, ще слага пред президента на Руската федерация въпроса за закриване на посолството, което би означавало спиране на дипломатическите връзки. Това е извънредно нежелателно и безусловно нездравословно за нашите дългогодишни и доста сърдечни връзки ", добави тя.

Дипломатът разяснява и апела на служебния министър председател Кирил Петков към съветското посолство да отдръпна нотата си в името на бъдещите връзки. " Това беше като диалог сред глухи, нашата нота се отнася за едно нещо, а отговорът на министър-председателя в оставка беше на напълно друга тематика. В изказването на Кирил Петков се споделя, че в посолството им в Москва работят 12 дипломати и те са подготвени да ни оставят 43 души, което също не е правилно, в случай че наблюдавате нотата, която получихме, остават ни единствено 20 дипломати. Готови сме да преговаряме за съкращения на личния състав, това е позволен въпрос, тази тематика може да бъде разисквана. Но главното, което казахме, е, че 70 души, работещи на разнообразни позиции в дипломатическите ни задачи, са оповестени за личност нон грата. Този акт слага самобитен срамен щемпел върху тях, който ще попречи на бъдещата им кариера, ще ограничи опцията им да пътуват в Европейския съюз, в това число в България, където доста от тях имат другари ".

Руският дипломат се изрече негативно за решението за закриване на консулските задачи на двете страни.

" Закриването на Генералното консулство в Русе е голямо подкопаване на нашите взаимни връзки, както и закриването на българското консулство в Екатеринбург. Това са огромни консулски окръзи, където хората се обръщат към консула с разнообразни потребности, да вземем за пример за обработка на документи и приемане на визи. Бизнесмените, които не постоянно могат да пътуват до Москва или София, с цел да получат визи или съвет, непрекъснато търсят помощта им. Тези дейности са внезапно подкопаване на нашите връзки ", акцентира Митрофанова.

Тя дефинира реакцията на българските политици на развиването на дипломатическия скандал като съответна.

" Българските политици са съответни хора, доста от тях, изключително юристите, са наясно, че всичко, което се случва, е безусловно нелегално. Освен това президентът на страната съобщи, че въобще не знае за случая, а Съветът за сигурност не е дал своя вот такова решение. Не е ясно въз основа на какво и кой е взел такова решение и е набелязал тези 70 души като личност нон грата. Очакваме отговор на нашата нота, чакам да има рационално отношение и с такава стъпка да не рискуваме да сложим връзките сред страните ни на ръба на разрива ", добави още тя.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР