Руският поет, писател и изпълнител на песни от грузински произход,

...
Руският поет, писател и изпълнител на песни от грузински произход,
Коментари Харесай

Недялко Йорданов представи филм в Бургас

Руският стихотворец, публицист и реализатор на песни от грузински генезис, Булат Окуджава не е пропуснат от публиката и от своите български другари. Един от тях е писателят Недялко Йорданов. В препълнената от хора зала на Културен център „ Морско казино “ се състоя премиерата на кино лентата, чийто създател е Недялко Йорданов, а режисьор Мартина Чачевска.

Филмът е за единственото посещение на Булат Окуджава в България. То се е състояло случайно в Бургас през 1986 година. Срещата с публиката е била в държавна такса “Адриана Будевска “. Този спонтанен концерт е сниман от Недялко Йорданов.

За Actualno.com режисьорът на кино лентата Мартина Чачевска показа: “Целта на този музикално-поетичен филм е да бъде предаван и да го видят повече хора. Материалът е в действителност неповторим. Сценарият е писан от мен и Недялко Йорданов, само че даже не може да се каже, че има сюжет. Това е един достоверен запис приспособен за лъчение, с малко разкази първоначално и в края. Това е силата на кино лентата. Опитали сме се Булат да участва, а не да се усеща авторова интервенция. Да бъде главно Булат Окуджава, неговите песни, разкази. “
А с изключение на песни е имало и въпроси към поета с китара, от страна на публиката в залата. Между няколко песни и стиха феновете са подават на листчета своите въпроси към Булат. Той споделя, по какъв начин се е снимал в киното и по какъв начин е отказвал функции тъй като е би трябвало да бъде целуван от мъж.
Филмът е напълно по концепция на Недялко Йорданов и е сбъднат в телевизия СКАТ, която посредством своята мрежа ще го популяризира.

При огромен триумф " Булат в Бургас " към този момент е имал своята премиера в Руския културен център в София. На нея са участвали съветски дипломати и доста фенове на създателя на музиката към филмите „ Белоруската гара” и „ Бялото слънце на пустинята”. Незабравимото стихотворение „ Ваше благородие “, към момента се смята за химн на своето време.
Филмът е дълъг към час и ще продължи да бъде показан в разнообразни градове на страната.
Новината, която показа за Actualno.com, режисьорът Мартина Чачевска е, че филмът има и втора част , която към момента не е показвана пред аудитория, само че е подготвена и се споделя „ С Булат в Москва “.
Лентата споделя за гостуването на Недялко Йорданов, който връща визитата и прави рецитал дружно с Булат през септември 1989 година в Москва.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР