Руският писател и журналист Сергей Лебедев ще гостува в София

...
Руският писател и журналист Сергей Лебедев ще гостува в София
Коментари Харесай

Руският писател Сергей Лебедев представя в София две свои книги

Руският публицист и публицист Сергей Лебедев ще гостува в София на 22 и 23 февруари 2023 година, с цел да показа своите романи на български - " Предел на забравата " и " Дебютант ", издадени у нас от издателство " Кръг ". Посещението му е единствено дни преди годишнината от войната в Украйна на 24 февруари. Още преди войната против Украйна Лебедев напусна Русия и живее в чужбина.

На 22 февруари от 18 часа той ще беседва с българските читатели в Книжен център " Гринуич " на бул. " Витоша “ 37, а на идващия ден сутринта ще има среща и със студенти от Факултета по публицистика и всеобща връзка на СУ „ Св. Климент Охридски ".

„ Изключете тв приемника и го прочетете – споделя Нобеловият лауреат за литература Светлана Алексиевич за Сергей Лебедев. – Той написа не за предишното, а за сегашното. “ И в действителност награждаваният съветски публицист разплита комплицираното минало на своята татковина в романите си, само че не от любознание, а тъй като това минало е проблем и частично съществуване за съвременниците му. Затова книгите на Лебедев са толкоз нужни – те са значима част от оправянето с предишното, развой, сложен за всяко общество.



Сергей Лебедев не е експерт по съветска история, въпреки да познава чудесно материята. Не е стихотворец, въпреки прозата му да лирична, чувствена и вдъхновяваща. Не е ядосан, въпреки да има съображение да бъде подобен като руснак. Въпреки това, той е преклонен и умен. Неговите романи са тип катарзис, посредством който съветският човек се отърсва от виновност, тъга, боязън и съчувствие, подбудени от комплексното си минало, а към този момент и настояще.

Издателство „ Кръг “ разгласява два романа на Лебедев на български в превод на Денис Коробко.

Първият „ Предел на забравата “ е публикуван на повече от 15 езика, а у нас преводът бе награден от Съюза на преводачите за ярки достижения. Той споделя сложната история на младеж – наш съвременник, който внезапно схваща, че негов непосредствен е бил главорез в трудов лагер. „ Уолстрийт Джърнъл “ избра през 2016 година книгата за една от 10-те най-хубави, преведени на британски.



„ Дебютант “ е вторият разказ на Лебедев на български, който е отдаден руските секрети служби. За него Лебедев се въодушевява от случая „ Скрипал “ – отравянето на двойния сътрудник Сергей Скрипал и щерка му във Англия с препарат, основан в Русия.

В послеслова към българското издание създателят признава високата цел, която си е сложил, по отношение на творбата си – да сътвори „ политически разказ, в който са свалени маските на бесовете, проправящи пътищата на злото, утежняващи с грях ориста на обще­ството и създаващи ориста на националната история “.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР