Руският патриарх Кирил заклейми Вселенската патриаршия като разколническа заради решението

...
Руският патриарх Кирил заклейми Вселенската патриаршия като разколническа заради решението
Коментари Харесай

Руският патриарх Кирил заклейми Вселенската патриаршия като разколническа

Руският патриарх Кирил жигосах Вселенската патриаршия като " разколническа " поради решението да даде самостоятелност на украинската черква, което накара Москва да прекъсне връзките с църквата майка на православието. " Константинополската патриаршия се разпознава с разколническа ", сподели ръководителят на Руската православна черква (РПЦ) Патриарх Кирил на конференция в Москва, представен от AFP.
" Неканонично, нарушавайки всички правила, тя нахлу в нашата пълномощия и прости разкола ", добави той, като имаше поради клон на украинската черква, който не признава. " Чрез идентифицирането с разколниците, тя самата стана разколническа ", безапелационен бе още Кирил.
напомня, че в понеделник от РПЦ обявиха, че не признават решението на Вселенската патриаршия да даде на Украйна правото да сътвори самостоятелна черква и прекратиха връзките си с водещата в православието институция. Този ход е определян като една от най-сериозните рецесии в историята на църквата . На процедура Вселенската патриаршия обезсили личното си решение от XVII век, по силата на което православната черква в Украйна се причислява към Москва.
Руският нравствен лидер пази решението да се скъсат връзките с Константинопол, казвайки, че множеството православни вярващи поддържат тази политика. Той прикани духовниците да " изяснят ситуацията в Украйна ". " За да бъде подкрепено от хората, и считам, че безспорното болшинство от православните вярващи поддържат това решение - духовенството също би трябвало да свърши своята работа ", сподели Кирил. Едва тогава, означи той, позицията на църквата ще бъде " доста мощна и безапелационна ". " Надявам се, че това ще бъде по този начин, само че работата на пасторите за изясняване на обстановката в Украйна е доста значима ", уточни патриарх Кирил, написа БГНЕС.
Руски държавни медии в това време оповестиха, че Иларион, епископът, който отговоря за дипломацията на РПЦ, се е срещал с папа Франциск във Ватикана в петък и е разговарял с него при закрити врата за решението на Москва да скъса с Вселенската патриаршия.
През седмицата от Светия синод на Българската православна черква (БПЦ) обявиха пред , че е належащо доста време на българските духовни лица да прегледат документи на повече от пет века, с цел да излязат с позиция по комплицирания каноничен въпрос .
" Знаете, в такава доста рискова обстановка би трябвало всичко да е доста прецизирано, до запетая ", акцентира началникът на отдел " Връзки с обществеността " към Синодалната палата, протойерей Николай Георгиев. Той акцентира, че и останалите поместни църкви не са си разрешили да вземат мнение все още. " Ние сякаш изпреварихме събитието, защото имаме към този момент комисия, която да прегледа всичките исторически документи, по тази причина не се постанова Синодът да се събира и да излъчва още веднъж комисия ", сподели още протойерей Георгиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР