Руският патриарх Кирил увери, че разбира решението на Украинската православна

...
Руският патриарх Кирил увери, че разбира решението на Украинската православна
Коментари Харесай

Раздорът между Украинската православна църква и Русия

Руският патриарх Кирил увери, че схваща решението на Украинската православна черква, която по-рано през седмицата разгласи, че скъсва връзките с Русия поради съветската атака в Украйна, съобщи Франс прес.

" Ние напълно разбираме актуалните премеждия на Украинската православна черква, ние разбираме, че негово преосвещенство, митрополит Онуфрий (предстоятел на тази църква) и неговия епископат е трябвало да работят по един допустимо най-мъдър метод, с цел да не се усложни животът на техния набожен народ ", съобщи патриарх Кирил по време на литургия в московската катедрала " Христос Спасител ".

Патриарх на Москва и на цяла Русия Кирил, обаче, сподели, че се моли всякакво краткотрайно затруднение да не унищожи духовното единение на съветския и украинския народ.

Московският клон на Украинската православна черква разгласи, че къса връзки с Русия поради съветската атака в Украйна, обявявайки своята цялостна самостоятелност от съветските духовни управляващи. Това бе възприето като историческа самодейност, отбелязва Франс прес.

Говорителят на Украинската православна черква в отговор на въпрос на Франс пред посочи, че съветът на църквата е настоял за цялостно отменяне на позицията на патриарх Кирил, който на няколко пъти изрази поддръжката си за съветската военна интервенция в Украйна.

Офанзивата, подета от Владимир Путин и поддръжката на Кирил за тази интервенция, сложиха Украинската православна черква, към момента обвързвана с Москва, във все по-нетърпима обстановка. Стотици нейни свещеници подписаха наскоро отворено писмо, в което приканиха Кирил да бъде съден от набожен съд поради неговите позиции по отношение на спора.

Инициативата на Украинската православна черква е втората православна схизма в Украйна в последните годин и. Част от Украинската православна черква, представяна от патриархата в Киев, към този момент скъса връзки с Москва през 2019 година поради ролята на Кремъл в страната и се врече във честност на вселенския патриарх Вартоломей, основан в Истанбул.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР