Руският патриарх Кирил утвърди текст на специална молитва, свързана с

...
Руският патриарх Кирил утвърди текст на специална молитва, свързана с
Коментари Харесай

Руският патриарх нарече COVID-19 "милост Божия", но утвърди молитва срещу него

Руският патриарх Кирил утвърди текст на специфична молитва, обвързвана с ковид, сочи уеб сайтът на Московската патриаршия. Вирусът не се загатва изричво, само че Светият синод приканва към " усилена молитва за превъзмогване на заболяването и даряване на мощ на борещите се с нея лекари. "

Молитвата към този момент прозвуча по време на литургия, отслужена от самия патриарх, на която пристигнаха към 200 души, написа РИА " Новости ". Според чиновник на храна този брой " не е по-голям от нормално ".

И в Русия, както и в България, богослуженията не са анулирани - мярка, която помогнала да се ограничи скупчването на хора и която поддържа и Вселенският патриарх Вартоломей. Москва (където обаче са неразрешени събирания на над 50 души) в същото време вкара нови правила: след всяка приложимост лъжичката, с която се прави причастието с тялото и кръвта Христова, се избърсва и накисва в чаша с дезинфектант. Нямаше целуване на кръста, към този момент не се предлага да се целуват и ръцете на свещениците.

След литургията патриарх Кирил прикани на новата болест да се гледа освен като на проявяване на " гнева ", само че и на " милостта Божия ". " Господ приканва нашата самоуверена, софтуерна цивилизация, която допуска, че всичко е налично и отговорна за нея, да оцени опциите си и да осъзнае крехкостта на тази цивилизация, " сподели Кирил.

Текстът на молитвата, наличен на уеб страницата на патриаршията, е на църковнославянски:

" Господи Боже наш, не вниди в суд с рабы Твоими, и огради нас от губительнаго поветрия на ны движимаго. Пощади нас смиренных и недостойных рабов Твоих в покаянии с теплою верою и сокрушением сердечным к Тебе милосердному и благопременительному Богу нашему припадающих и на милость Твою уповающих. Твое бо есть, еже миловати и спасати ны, Боже наш, и Тебе славу возсылаем, Отцу и Сыну и Святому Духу, ныне и присно и во веки веков. Аминь. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (919)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР