Руският патриарх Кирил си тръгва от България огорчен. Това обяви

...
Руският патриарх Кирил си тръгва от България огорчен. Това обяви
Коментари Харесай

Московския патриарх се разсърди, че почитаме и падналите за свободата ни поляци, литовци и финландци

Руският патриарх Кирил си потегля от България наскърбен. Това разгласи самият той при излитането си от Летище София.

Причината е приравняването на Русия към други нации, взели участие в Освобождението ни преди 140 години.

Малко преди да си тръгне, патриарх Кирил самичък изиска да приказва пред медиите.

„ Много ме огорчи, че в формалната реторика на представителите на страната наедно с Русия същата роля се оказва, че са играли Полша, Литва, Финландия. Никаква политкоректност не може да оправдае лъжлива историческа интерпретация ”, съобщи той.

Според патриарха става дума за полкове на съветската армия, позиционирани в Полша и Финландия.

" Искам искрено да заявя, че за мен беше мъчно да чувам всички тези позовавания за присъединяване на други страни в освобождението на България. Нито полският сейм, нито литовският сейм са взели решението за започването на войната с Османска Турция. Надявам се, че медиите ни чуват и ще предадат разочарованието на патриарха от това, че той е чул неправилната историческа интерпретация на събитията, свързани с освобождението на България ", сподели патриарх Кирил.

Той акцентира, че е за историческата истина.

" Ние тази историческа истина сме я завоювали със своята кръв. И не може да има никакви политически и прагматични аргументи тя да бъде премълчавана през днешния ден или лъжливо интерпретирана ", акцентира духовният лидер на РПЦ.

Според него всички диалози за дружбата " се ревизират от действителността ".

" Ако, говорейки за дружбата, ние забравяме за жертвите, които са били дадени за освобождението на България, тогава тези думи престават да имат значение ", счита патриарх Кирил.

Той добави, че кулминационната точка на визитата му е била на Шипка, където е имало единствено български и съветски флагове.

По-рано през днешния ден патриарсите Неофит и Кирил отслужиха дружно съборна литургия. Стотици се стекоха на нея в катедралата „ Св. Александър Невски ”. На нея участва и някогашният българският монарх Симеон Сакскобургготски.

Малко преди да отпътува, съветският патриарх се срещна и с президента Румен Радев и разгласи, че усещанията му от срещата са положителни.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР