Руският първи дипломат Сергей Лавров заяви, че страната му не

...
Руският първи дипломат Сергей Лавров заяви, че страната му не
Коментари Харесай

Сергей Лавров пред Би Би Си: Русия е неопетнена и не се срамува

Руският първи посланик Сергей Лавров съобщи, че страната му не се срами и е с неопетнена известност след нахлуването в Украйна. Този коментар външният министър на Русия направи в особено изявление за БиБиСи. Според Лавров, единствената цел на Москва продължава да бъде така наречен "денацифициране на Украйна ".

"Не сме нахлували в Украйна, обявихме началото на специфична военна интервенция, тъй като нямаше различен метод да разбираем на Запада, че влизането на Украйна в НАТО, е незаконно действие. Репутацията на Русия е безупречна. Русия е такава, каквато е. Не се срамим да го покажем ", сподели той, написа "Телеграф ".

На въпрос на английския публицист дали това се е случило и в село Яхидне, където 360 поданици, измежду които над 70 деца, са били държавни в мазе близо месец без храна и вода, Лавров отвърна, че Западът продължава да популяризира подправени вести.

Руският посланик насочи и закана към английската външна министърка, която неколкократно заявяваше, че Русия би трябвало да бъде победена и "поставена на колене ". В отговор Лавров съобщи - "хайде, направете го ".

Междувременно през днешния ден Европейската комисия ще организира заключително разискване на кандидатурите на Украйна за статут на страна кандидатка за участие в Европейски Съюз и ще изрази консолидираната си позиция, която по-късно ще бъде показана като рекомендация към водачите на Европейски Съюз за взимане на политическо решение.

Руският външен министър Сергей Лавров, коментирайсъобщенията от Киев, съобщи пред телевизионния канал НТВ, че в случай че Европейски Съюз даде на Украйна статут на претендент за участие, той ще пренебрегне личните си критерии за приемане на подобен статут. "Ако Украйна получи пътна карта за подготовка за участие, това ще значи единствено, че Европейски Съюз още веднъж е подготвен да затвори очите си за всички свои критерии, които постоянно са съществували за претендентите, и е подготвен да се управлява само от геополитически съображения ", сподели той.

Предишния ден Киев посетиха френският президент Еманюел Макрон, немският канцлер Олаф Шолц, италианският министър-председател Марио Драги и румънският президент Клаус Йоханис. Всички те поддържаха даването на Украйна на статут на страна кандидатка. Статутът на страните кандидатки ще бъде разискван на срещата на върха на Европейски Съюз на 23-24 юни.

Отделните държавиобаче са разграничени по отношение на Киев. Според европейски дипломати най-вероятният сюжет е Еврокомисията да даде зелена светлина, само че да сложи и условия.

"Днес е в действителност исторически ден. Украйна усети поддръжката на четири мощни европейски страни. И по-специално поддръжка за нашето придвижване към Европейския съюз. Италия, Румъния, Франция и Германия са с нас. И четиримата водачи - господин Драги, господин Йоханис, господин Макрон и господин Шолц - поддържат кандидатурата на Украйна. Разбира се, би трябвало да се съблюдават всички съответни процедури, всички държави-членки на Европейски Съюз би трябвало да са съгласни. Но на днешната ни среща беше направена огромна крачка напред. За мен беше значимо да чуя още едно фундаментално нещо от водачите. Те са съгласни, че краят на войната и мирът за Украйна би трябвало да бъдат тъкмо такива, каквито ги вижда Украйна ", съобщи украинският президент Володимир Зеленски.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР