Руският парламент прие на първо четене закон, който значително смекчава

...
Руският парламент прие на първо четене закон, който значително смекчава
Коментари Харесай

Скандален закон облекчава използването на нацистки символ в Русия

Руският парламент одобри на първо четене закон, който доста смекчава потреблението на свастиката – признака на нацизма. Позволява се към този момент появяването на пречупения кръст в учебници, художествената литература и филми, както и в науката и с образователни цели. Текстът на новия закон е качен на уеб страницата на Руската дума.
В текстовете се прецизира, че потреблението на свастика не би трябвало да става за агитация или реклама. Скандалните - наричани от мнозина - промени, които провокират остри рецензии в разнообразни пластове на обществото, се подхващат с цел да са по-свободни представителите на изкуството, аргументират се депутати. Според тях това не значи, че ще се промени отношението към Втората международна война, нито ще се оправдава хитлеризма.

1655 присъди са произнесени през 2017 година по обвиняване за агитация на нацизма в Русия, сочи статистиката. Повечето извършители са санкционирани, само че 10 на 100 от осъдените са лежали в ареста. В Европейския съд към този момент има 11 тъжби от съветски жители, че са незаслужено осъдени поради нацисткия знак.

Руски медии напомнят, че зачестяват случаите на изрисувани свастики на монументи и по фасади на здания. Пречупения кръст нерядко се появява и по време на митинги или шествия на футболни почитатели.

Преди време депутатът Игор Зотов предложи да бъдат неразрешени татуировките на свастика. Този текст към момента не е признат.

Според музиканта Юрий Ледев свастиката е знак от дълбока античност, в това число и измежду някои славянски племена. Използвана е в Римската империя, както и по други елементи на света. Някъде е даже знак на Слънцето. Според него публичното мнение би трябвало да се развива и да прави разлика сред нацизма и историята на знаците на народите изобщо.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР