Руският паметник в София е първият паметник, построен в столицата

...
Руският паметник в София е първият паметник, построен в столицата
Коментари Харесай

Издигнат е Руския паметник в София

Руският монумент в София е първият монумент, издигнат в столицата на освободеното от османско господство Княжество България. Намира се на пътя, по който Осман Нури паша бяга от София към Перник на 22 декември 1877 година
Паметникът е повдигнат на 29 юни 1882 година със средства, събрани от съветския народ. Не е прочут проектантът, само че догатките са за проектант Вокар (проектирал монументи в Добрич, Плевен, Разград, Свищов и др.) или учен В. Йосифов Шервурд (автор на планове за монументи в Плевен).
Паметникът съставлява обелиск: четиристенна пирамида с кръстосан връх над фундамент от три стъпала. От източната страна на обелиска стои мраморен релеф на съветския държавен герб и съветския боен медал за смелост „ Свети Георги “ (Георгиевски кръст). Издълбан е надписът „ В царствованіи Александра II-го императора всероссійского волею и любовью его освобождена Болгария 19 февраля 1878 года “. На западната му страна е вградена втора плоча с надпис „ Не намъ. Не намъ, а имени твоему. 1877 – 1878 “
В края на 19-ти и началото на 20 век площадът на паметника се трансформира в център на градоустройствените проекти за тази част на София. Днес към него е кръговото кръстовище на булевардите „ Скобелев “ и „ Тотлебен “. В непосредственост се намират Петте кьошета, площад „ Македония “ и най-големият в България център по незабавна медицина „ Пирогов “.
В 1944 година паметника пострадва от англо-американските бомбардировки, само че бързо вредите са възобновени. В 2015 година паметникът, градината и площада са главно ремонтирани.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР