Руският орбитaлен апарат „Луна-26“ ще създаде триизмерна карта на Луната

...
Руският орбитaлен апарат „Луна-26“ ще създаде триизмерна карта на Луната
Коментари Харесай

Русия ще създаде триизмерна карта на Луната

Руският орбитaлен уред „ Луна-26 “ ще сътвори триизмерна карта на Луната за избор на място за кацане на първите космонавти, споделя Анатолий Петрукович, шеф на Института за галактически проучвания на Руската академия на науките, написа РИА Новости.

“За първи път ще използваме стереоснимки, с цел да създадем топографска карта на Луната с разграничителна дарба от два до три метра. Чрез тяхната обработка и разбор на осветеността ще получим универсална карта на височините на цялата Луна с висока точност”, сподели той е.

“Стереофотографията е характерен опит за орбиталния уред. Тя има огромно практическо значение. В бъдеще се планува научното потребление на стереокарта, която ще ни разреши да проучваме лунните структури и техния генезис. Второ, това обезпечава данни за самостоятелна навигация на бъдещи пилотирани и автоматизирани задачи до Луната “, сподели Петрукович.

По-рано свръхточни „ плоски “ карти на обособени сектори от лунната повърхнина с разграничителна дарба 0,5 метра на пиксел сътвори американския уред Lunar Reconnaissance Orbiter. Независимо от това, съветската карта ще има редица преимущества, свързани да вземем за пример с обстоятелството, че по едно и също време с изображенията на повърхността ще се дефинира височината на релефа, което ще обезпечи по-голяма меродавност.

Освен това, както изясни Петрукович, макар че американската страна с подготвеност споделя своите фотоси, с цел да се подсигурява надеждността на съветската пилотирана задача до Луната, е нужна лична карта с висока акуратност.

Пълна карта на Луната се възнамерява да бъде снимана през първата година от полета на станцията от ниска кръгова орбита, което изисква от време на време поправяне. По-нататък, „ Луна-26 “ ще бъде трансферирана на елиптична орбита, която ще бъде устойчива през идващите 30 години и ще разреши провеждането на разнообразни проучвания на спътника на Земята.

Общо се възнамерява да се получават до 40 GB данни на ден. Изстрелването на орбитaлния уред „ Луна-26 “ е планувано за 2024 година.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР