Руският оръжеен търговец Виктор Бут, който беше от САЩ за

...
Руският оръжеен търговец Виктор Бут, който беше от САЩ за
Коментари Харесай

Невероятно радостен. Виктор Бут се върна в Русия и благодари на правителството

Руският оръжеен търговец Виктор Бут, който беше от Съединени американски щати за наказаната американската баскетболистка Бритни Грайнър , се върна в родината си. Тя също се завръща в Съединените щати.

Младата баскетболна звезда беше задържана на московско летище през февруари за владеене на масло от канабис и предишния месец беше изпратена в наказателна колония с . В четвъртък обаче беше осъществена договаряна с месеци замяна с известния като " търговеца на гибел " Бут, който прекара 12 година в американски затвор.

„ Посред нощ те просто ме разсъниха и споделиха: „ Събирайте си нещата “ и това беше “, сподели Бут в малко изказване пред кореспондент от съветската национална телевизия " Россия-24 ", откакто кацна на летище " Внуково 2 " в Москва.
 Кадър от завръщането на Бут
Съобщава се, че Бут е слязъл от самолета, носейки букет цветя, преди да прегърне майка си и брачната половинка си.

" Благодарен съм на всички - на брачната половинка, на майка ми, на държавното управление. Много благодаря на всички, които помагаха. Просто съм необикновено щастлив ", сподели още Бут пред в. " Известия ".

Той добави, че не се е и съмнявал, че този ден ще настъпи. И благодари на тези, които са го подкрепяли и са му изпращали писма в пандиза.

От своя страна неговата майка благодари персонално на президента Владимир Путин .

Руските медии разгласиха видео от размяната.

В същото време президентът на Съединени американски щати Джо Байдън заяви, че е разговарял с Бритни Грайнър, когато към този момент е била в самолета напът за родината си.

„ Радвам се да кажа, че Бритни е в положително въодушевление... има потребност от време и място, с цел да се възвърне “, сподели той от Белия дом.
 Бритни усмихната в самолета назад към Съединени американски щати
Администрацията на Байдън предложи замяна на пандизчии през юли, знаейки, че Москва от дълго време е желала освобождението на Бут. Сложната замяна на Грайнър и Бут включваше два частни самолета, които докараха двамата до летището в Абу Даби от Москва и Вашингтон и по-късно ги върнаха вкъщи.

Кадри в съветските държавни медии - явно предоставени от съветските служби за сигурност - демонстрираха по какъв начин те пресичат на асфалта със свои придружители.

Саудитска Арабия също е взела участие в процедурата за замяна, съгласно взаимно официално съобщение на Рияд и Абу Даби. В него се прецизира, че посредничеството е било водено от президента на ОАЕ Мохамед бин Зайед ал Нахаян и от саудитския престолонаследник Мохамед Бин Салман.

Джо Байдън благодари на Абу Даби, само че Белият дом след това разясни, че " единствените страни, които са взели участие в договарянията, са Съединени американски щати и Русия ".

„ Руският жител е върнат в родината си “, споделиха в изказване от съветското външно министерство.

Говорейки в Овалния кабинет, брачната половинка на Бритни Грийнър - Черел похвали напъните на администрацията на Байдън да обезпечи нейното освобождение: „ Просто заставам тук, изпълнена с страсти “.

Бут беше арестуван през 2008 година в Банкок въз основа на издадена от Съединени американски щати заповед за арест поради противозаконна доставка на оръжия за Колумбийските революционни въоръжени сили, считани от Вашингтон за терористична организация. През 90-те години на предишния век той основава частна самолетна компания за транспорт на товари и хора към зони на спор, употребявайки товарни руски самолети " Антонов " за дълги дистанции.

Две години след ареста Бут беше екстрадиран в Съединени американски щати, където след още две години бе наказан на 25 години затвор и санкция в размер на 15 милиона $.

Бившият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп дефинира като позор размяната на Виктор Бут.

„ Какъв „ малоумен “ и непатриотичен позор за Съединени американски щати “, написа той в своя блог.

Според него размяната е била неравностойна, като се има поради тежестта на обвиняванията на Бут и " антиамериканската позиция на Грайнър ", която съгласно него „ намерено ненавижда страната “. Той изрази също неразбиране за какво другият наказан в Русия американец - Пол Уилън , не е включен в договорката.

Бившият пехотинец беше наказан през 2018 година на поради шпионаж и се намира в наказателна колония. Той твърди, че обвиняването е изфабрикувано. Пред Си Ен Ен той изрази отчаяние, че също не е бил също освободен.

Президентът Байдън разяснява, че опитите за неговото освобождение са били нуспешни, само че увери, че Съединени американски щати няма да се откажат. Американският държавен секретар Антъни Блинкън пък беседва със сестрата на Уилан.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР