Руският онколог Иван Карасев определи любимата храна на пациенти, починали

...
Руският онколог Иван Карасев определи любимата храна на пациенти, починали
Коментари Харесай

Това е любимата храна на умрелите от рак на дебелото черво

Руският онколог Иван Карасев дефинира обичаната храна на пациенти, умряли от рак на червата. Той показа той в своя Instagram профил.

Той се базира на изследване на учени от Американския институт по онкология Dana-Farber.

След ДНК разбор на естествени и туморни тъканни проби от 900 пациенти с колоректален рак, те откриват алкилиращи подписи на разновидност в клетките на дебелото черво.

Оказа се, че това увреждане на ДНК, причиняващо рак, е обвързвано с потреблението на огромни количества алено месо.

В същото време включването на пилешко или риба в менюто не повлиява на този индикатор, както и на въздействието на други фактори, свързани с метода на живот.

Учените са пресметнали, че пациентите с най-високи равнища на увреждане на ДНК-то имат 47% по-голяма възможност да починат в резултат на колоректален рак.

Карасев разкри и аргументите, които най-често водят до развиване на рак. Според него главните фактори на болестта са острото физическо и прочувствено безсилие на организма.

Клиничните прояви при рак на дебелото черво варират в необятни граници при обособените пациенти като зависят от голям брой фактори. Влияние върху протичането на заболяването оказват в огромна степен възрастта на пациента, съществуването на свързани болести локализация и размери на тумора, съществуването на метастази в районните лимфни възли, метастази в близки и далечни органи, своевременното разкриване на заболяването и други.

При огромен % от пациентите болестта за дълго протича с едвам забележими признаци, които нормално се възприемат от пациентите като свързани с напредването на възрастта, резултат от хронична изтощеност, стрес и сезонни неразположения.

Карасев означи, че човек се нуждае от осем часа сън, също по този начин е значимо да яде няколко пъти дневно, като не изпуска закуската.

През май онкологът също предложи здравословна диета, с цел да понижи риска от рак. Той съобщи, че храни като чесън, броколи, зеле, карфиол и брюкселско зеле могат да бъдат включени в диетата. Списъкът включва още ленено семе с лигнани в състава и гъби, написа уеб сайтът Zdrave.to

Симптими при рак на дебелото черво

Това заболяване протича най-често с поява на някои от следните признаци (самостоятелно или в разнообразни комбинации):

Промени в изхождането : това е един от най-ранните признаци, който е мощно подценяван от пациентите. В ранните стадии на болестта постоянно се следи запек, диария или периодично повтаряне на запек с диария, промени в естествения тип на фекалиите, смяна в консистенцията им

Наличие на кръв в изпражненията: откриването на кръв във фекалиите може да е симптом на доста други заболявания на храносмилателната система, само че се следи постоянно и при рак на дебелото черво, като се дължи на вътрешен кръвоизлив и кръвта е примесена с фекалиите (за разлика да вземем за пример от хемороиди, при които кръвта се открива под формата на чисти, бистри капки, ситуирани върху фекалиите)

Симптоми от страна на стомашно-чревния тракт : повръщане, болежка, дискомфорт, тежест, нараснало формиране на газове, отичане, колики, чести позиви за дефекация, без опция за изхождане и други, неспецифични прояви могат да са сигнал за неопластичен развой по хода на храносмилателната система

Редукция на тежестта без забележими аргументи : непринудено намаляване, без понижаване вноса на храна или повишение на физическата интензивност, може да е един от първите признаци на заболяването

Леко покачване на телесната температура без забележими аргументи за това

Болка : непрекъсната, пристъпна, остра или тъпа, появяването на болежка нормално е знак за напреднал развой и се смята за късен признак, като нормално се дължи на обструкцията (запушването) на дебелото черво и настъпилите възпалителни промени

Анемия : развиването на анемия е сложно, като в ранните стадии на заболяването анемичният синдром е едва проявен. Изявява се под формата на хронична отмалялост, изнемощялост, до момента в който с придвижване на процеса и задълбочаване на анемията са вероятни и разнообразни по тежест затруднения

Счита се, че първите прояви на заболяването се следят една до три години след стартирането на процеса. Късната поява на първите признаци в композиция с неглижиране на положението от страна на пациентите е рискова композиция, която може да приключи съдбовно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР