Семейство загина при руски обстрел в украинския Херсон

...
Руският обстрел уби седем души, включително бебе на 23 дни,
Коментари Харесай

Руският обстрел уби седем души, включително бебе на 23 дни, и рани 20 други в южния украински регион Херсон, което накара местните власти да обявят ден на траур .

Киев си върна част от Херсон от руска окупация миналия ноември, но войските на Кремъл продължиха да обстрелват регионалната столица и районите около нея от другата страна на река Днепър.

Двойка, тяхното 23-дневно дете и още един мъж са били убити в село Широка Балка, каза вътрешният министър Игор Клименко в неделя. 12-годишният син на двойката беше тежко ранен и почина в болница.

„Терористите никога няма да спрат доброволно да убиват цивилни“, написа Клименко в публикация в Telegram. „Терористите трябва да бъдат спрени. Със сила. Те не разбират нищо друго.“

Двама души, включително пасторът на църква, са били убити в съседното село Станислав, според губернатора Александър Прокудин.


По трима души в град Херсон и град Берислав са ранени, според вътрешното министерство, а жертви се съобщават и в четири други населени места в региона.

„Днес Херсонска област потръпна от ужасни новини. Херсон, Велетенске, Золота Балка, Станислав, Комишани, Широка Балка“, написа Прокудин в Telegram, изброявайки селищата, засегнати при атаките в неделя.

На други места украински военни заявиха в събота вечерта, че силите на Киев са постигнали напредък срещу руските сили в Южна Украйна, твърдейки, че са постигнали известен успех близо до ключово село в района на Запорожие.

Генералният щаб на Украйна каза, че е постигнал „частичен успех“ около тактически важната зона Роботайн в района на Запорожие, ключова руска крепост, която Украйна ще трябва да превземе, за да продължи да натиска на юг към Мелитопол.

„Има освободени територии. Силите за отбрана работят“, каза за южния фронт генерал Александър Тарнавски, командир на южните сили на Украйна.

Битките през последните седмици се водят на множество точки по дължината на повече от 1000 километра (620 мили) фронтова линия, докато Украйна води контраофанзива с доставени от Запада оръжия и обучени от Запада войски срещу руските сили, които нахлуха близо 18 месеца преди.

Украинските войски постигнаха само постепенни печалби от началото на контранастъплението в началото на юни.

В Русия местните власти съобщиха в неделя, че системите за противовъздушна отбрана са свалили три дрона над Белгородска област и един над съседната Курска област, и двете граничещи с Украйна.

Украинските удари с дронове срещу руски гранични региони не са необичайни. Атаките с дронове по-дълбоко в руската територия се увеличават, след като дрон беше унищожен над Кремъл в началото на май.

Предупреждение за товарен кораб

Междувременно руски военен кораб в неделя стреля предупредително по товарен кораб под флага на Палау в югозападното Черно море, първият път, когато Русия стреля по търговски кораб извън Украйна след излизането от забележителна сделка за зърно с посредничеството на ООН миналия месец .

Според Министерството на отбраната на Русия Шукру Окан се е насочил на север към украинското пристанище Измаил на река Дунав.

„Капитанът на сухотоварния кораб не отговори на искането да спре за проверка за превоз на забранени стоки. За да се принуди корабът да спре, е открит предупредителен огън от автоматично стрелково оръжие от руски военен кораб“, написа Министерството на отбраната на Русия в Telegram, добавяйки, че корабът по-късно спря и позволи на инспекционен екип да се качи.

Преди четири седмици Москва се оттегли от ключово споразумение за износ, което позволи на Украйна да транспортира милиони тонове зърно през Черно море за продажба на световните пазари.

Вследствие на това изтегляне Русия извърши многократни удари по украински пристанища, включително Одеса, и обяви широки райони на Черно море за опасни за корабоплаване.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР