Руският министър на външните работи Сергей Лавров критикува опитите за

...
Руският министър на външните работи Сергей Лавров критикува опитите за
Коментари Харесай

Лавров: Опитите за цветни революции в Латинска Америка ескалират напрежението

Руският министър на външните работи Сергей Лавров подлага на критика опитите за повтаряне на " цветните революции " в страните от Латинска Америка, защото може да ескалира напрежението в района, оповестява " Спутник ".

" Що се отнася до актуалната обстановка в Латинска Америка и Карибите, отбелязахме развиването на комплицирани, а от време на време и мощно многопосочни и спорни политически и социално-икономически процеси ", разяснява Лавров след диалози с министъра на външните работи на Никарагуа Денис Монкада.

По ддумите му, " съгласни сме, че опитите, които се подхващат в тази област, с цел да се повтори сюжетът на скандалните цветни революции могат да причинят рисково увеличение на районното напрежение и несъмнено, това не е в полза на подсилване на позициите на Латинска Америка като обединен център на нововъзникващ многополюсен свят ".

В началото на ноември тогавашният президент на Боливия Ево Моралес се отдръпна и избяга в Мексико откакто преизбирането му за четвърти мандат провокира митинги. Освен Боливия, друга страна от Латинска Америка, Венецуела, е наранена от всеобщи митинги от януари след встъпването в служба на президента Николас Мадуро.

Русия счита, че зависи от никарагуанския народ да реши ориста си и се опълчва на всеки опит за налагане на някои тактики за външно развиване, добави съветският министър на външните работи.

" Русия твърдо има вяра, че никарагуанският народ би трябвало да реши личната си орис. Ние не одобряваме опити за налагане на " предписания " за развиване на Никарагуа, както и всяка друга страна, която е непозната на нейния избор ", добавя той.

Терминът " цветна гражданска война " се употребява необятно за разказване на поддържаните от Запада промени, настъпили в някои страни от някогашния Съветски съюз и на Балканите през 2000-те, в това число Украйна " Оранжева гражданска война ", Грузия " гражданска война на розите ", Сърбия " Булдозерна гражданска война " и " Революция на лалетата " в Киргизстан, написа " Спутник ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР