Руският министър на външните работи Сергей Лавров, който е на

...
Руският министър на външните работи Сергей Лавров, който е на
Коментари Харесай

Лавров се видя с Лукашенко в Минск, говори за реформи

Руският министър на външните работи Сергей Лавров, който е на посещаване в Минск, изрази през днешния ден безпокойствие по отношение на политическата обстановка в Беларус, съобщи ДПА. Сергей Лавров се срещна с президента Александър Лукашенко и разгласи, че е склонен Беларус и Русия да засилят своите връзки.

След диалозите с беларуския президент и беларуския външен министър Лавров сподели, че се надява на политически промени в Беларус и изрази поддръжката на Русия за самодейността на беларуския президент за модернизиране на политическата система в страната.

В беларуската столица всеки уикенд има всеобщи демонстрации, откогато президентските избори преди близо четири месеца бяха извоювани от дългогодишния президент Александър Лукашенко. Беларуската съпротива не призна изборните резултати, които съгласно нея са нагласени, добавя Българска телеграфна агенция.

" Обезпокоени сме от политическата обстановка в Беларус и се надяваме, че тя скоро най-накрая ще се възстановява ", съобщи съветският външен министър на конференция след диалози с беларуския си сътрудник Владимир Макей.

Лавров също така разкритикува и западната интервенция в Беларус, добавя Франс прес.

" Мъдрият беларуски народ е кадърен да разбере самичък какво би трябвало да направи, без да му подсказват извън или да му вършат настойчивни оферти за ходатайство, което той не е изискал ", съобщи Лавров.

Русия е най-близкият съдружник на Беларус и през последните години цели усилване на съдействието и интеграцията сред двете страни на основата на подписания още през 90-те години на предишния век контракт за съюзна страна.

Европейският съюз отхвърли да признае изборната победа на беларуския президент, като съобщи, че изборите, създадени на 9 август, не са били нито свободни, нито почтени. В тази връзка Лавров сподели през днешния ден, че западните сили способстват за разпалването на борба в Беларус.

От началото на протестното придвижване в Беларус хиляди хора бяха задържани, минимум четирима починаха, а десетки други оповестиха за мъчения и за друго принуждение, на което са станали обект по време на задържането си, напомня Франс прес.

Беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска, която живее в заточение в Литва след президентските избори, на които се беше кандидатирала, тази есен пътува из други страни, с цел да получи тяхната поддръжка, най-много тази на Берлин и Париж. Това обаче беше възприето от Москва като интервенция и Русия счита, че опозиционерката не е индивидът, който би трябвало да бъде считан за законен събеседник в диалозите за обстановката в Беларус.

Днес Тихановска съобщи в приложението Телеграм, че всички съглашения на " режима " на Лукашенко с Кремъл не са законни и " ще бъдат анулирани от новото държавно управление, защото президентът е изгубил поддръжката на народа ".

Освен митингите на опозицията против преизбирането на Лукашенко, тази седмица по улиците на Миск излязоха да стачкуват и лекари. Те показаха поддръжката си за техния сътрудник Артьом Сорокин, който показа резултатите от теста за съществуването на алкохол в кръвта на Роман Бондаренко, 31-годишния деятел, умрял през ноември вследствие на мозъчни контузии след арест в полицията. Властите настояват, че той е бил пийнал.

Срещу Сорокин има следствие и той е упрекван, че е разкрил лекарска загадка. Независимата журналистка Катерина Борисевич, която е написала публикация, в която оповестява същите резултати от тестванията на Бондаренко, беше също арестувана сходно на Сорокин.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР