Руският министър на външните работи Сергей Лавров, който е на

...
Руският министър на външните работи Сергей Лавров, който е на
Коментари Харесай

Руският външен министър е на посещение в Ирак

Руският министър на външните работи Сергей Лавров, който е на посещаване в Багдад, разиска с иракски представители ескалиращото напрежение сред Съединени американски щати и Иран в Перийския залив, съобщи Асошиейтед прес.

"Русия и Ирак не одобряват схемите, които внасят ерес и авансово показват виновници " в зоната на Залива, съобщи Лавров след срещата си с иракския външен министър Мохамед Али ал Хаким. Според съветския топ посланик двете страни споделят обща позиция по отношение на това по какъв начин да се търси деескалация на напрежението в зоната на Залива.

"Ние и нашите иракски другари считаме за належащо това да се прави по подобен метод, че напъните на всички играчи да се сплотяват, а не посредством схеми, които внасят ерес и авансово показват виновници ", разясни Лавров, представен от ТАСС.

Иракският министър съобщи, че двамата с Лавров са разискали обстановката в Персийския залив и препоръчаните начинания за обезпечаване на сигурност на корабоплаването за всички.

"По проблемите на палестинско-израелсикя спор ние твърдо сме за съблюдаване на всички решщения на Организация на обединените нации, които насочват страните към директен разговор за договореност за решение посредством две страни и считаме за контрапродуктивни опитите да се приватизира процеса на палестинско-израелското споразумяване ", акцентира Лавров.

Обсъдихме обстановката в Сирия и потвърдихме значимостта на запазването на териториалната й целокупност и връщането й в Лигата на арабските страни, съобщи иракският външен министър. Той акцентира значимостта на т.-нар. формат от Астана и съобщи, че Ирак има намерение да взе участие в идната среща като наблюдаващ.

Освен с иракския си сътрудник съветският министър се срещна с премиера Адел Абдел Махди, ръководителя на Народното събрание Мохамед ал Халбуси и президента Бархам Салих.

В съветската делегация, съпътстваща министъра, са включени ръководители на фирмите "Газпром петрол ", "Роснефт ", "Союзнефтгаз ", "Технопромекспорт " и Федералната работа за военно-техническо съдействие ".

"Русия с задоволство отбелязва наклонността за нормализиране на връзките сред Багдад и Ербил, надяваме се, че всички оставащи въпроси ще бъдат решени - това ще бъде от изгода за социално-икономическото развиване ", акцентира Лавров, който по-късно през днешния ден дойде в столицата на Кюрдския самостоятелен регион и беседва при закрити врата с премиера Масрур Барзани.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР