Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че свръхсекретният подводен

...
Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че свръхсекретният подводен
Коментари Харесай

Русия призна, че свръхсекретният подводен апарат, в който загинаха 14 души, е ядрен

Руският министър на защитата Сергей Шойгу съобщи, че свръхсекретният подводен уред, в който 14 души починаха при пожар по-рано тази седмица, е нуклеарен, съобщи Ройтерс, като се базира на известие на уеб страницата на Кремъл.

Шойгу доложил на президента Владимир Путин, че нуклеарният реактор на борда е изцяло изолиран. Пожарът е избухнал в акумулаторния отсек на подводния уред.

" Ядрената енергийна установка на този уред е изцяло изолирана и там няма никакви хора. Освен това, при дейностите на екипажа са изпълнени всички нужни мероприятия за отбрана на реактора, той е в изцяло работен режим ", е представен Шойгу на уеб страницата на Кремъл.

Това, както акцентира министърът на защитата, дава опция за очаквания за " възобновяване на апарата в задоволително къси периоди ". Министърът посочи, че в този случай ремонтът е освен вероятен, само че и наложителен, съобщи Българска телеграфна агенция.

Вчера Шойгу удостовери появилите в някои локални медии догадки, че няколко членове на екипажа са оживели при пожара, при който починаха 14 техни сътрудници на борда свръхсекретен съветски дълбоководен кораб, съобщи РИА Новости. Министърът приказва в базата на съветския Северен флот в Североморск, където е и щабът на флота. Той похвали екипажа на съда, за " героичните му дейности ", като означи, че те са пожертвали живота си, с цел да спасят граждански специалист и самия батискаф (б.р. въпросният дълбоководен съд) след експлоадирането на пожара.

Министърът на защитата, изпратен персонално от президента Владимир Путин да надзирава следствието на трагичния случай не  разкри и какъв брой души е имало на борда на съда, който е докаран в Североморск за оглед и за следствие на аргументите за пожара, показва АП. На персонална среща сред двамата през вчерашния ден в Кремъл, Путин оцени казусът като " огромна загуба за флота, а и за армията като цяло. "   И двамата знаем, че това е необикновен съд, с високопрофесионален екипаж, сподели Путин на Шойгу по време та тази среща и му поръча след завръщането си от мястото, където стартира следствието, персонално да му рапортува.

Все още не е обявено и името на свръхсекретния батискаф, който съгласно някои съветски медии се назовава " С-12 " Лошарик " и е предопределен за секрети изследвания на огромни дълбочини в международния океан. Предполага се, че е основан през 2003 година и е влезнал в употреба през 2010-а. Знае се, че през 2012 година е взел участие в проучване, целящо да потвърди съветските искания върху обширни елементи от дъното на целия (Северен ледовит) океан. Събирал е мостри от дъното на дълбочина 2500 м съгласно публични съветски известия от това време. Обикновените подводници не могат са се потапят по-дълбоко от 600 м, отбелязва АП.

Според някои медии този съветски уред има редица сходства с американския съд за дълбоководни изследвания NR-1, който бе " пенсиониран " през 2008 година след 40-годишна " работа ". За разлика от американския батискаф, който бе планиран да се спуска на дълбочини до 910 м, " Лошарик " може да се потапя доста по-дълбоко - съгласно някои спекулации до 6000 м.

Вчера прессекретарят на съветския президент Владимир Путин съобщи Дмитрий Песков съобщи, че част от информацията за случая е държавна загадка и няма да бъде оповестена.

Върховният главнокомандващ разполага с цялата информация, само че цялата информация не може да стане публично притежание, тъй като " спада към категорията на безусловно секретните данни ", акцентира прессекретарят на съветския президент. Това е напълно обикновено, каза Песков и добави, че този жанр информация няма да бъде обнародвана и по-късно.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР