Руският министър на отбраната Сергей Шойгу пристигна в Истанбул за

...
Руският министър на отбраната Сергей Шойгу пристигна в Истанбул за
Коментари Харесай

Сергей Шойгу пристигна в Истанбул за подписването на споразумение за износа на зърно от Украйна

Руският министър на защитата Сергей Шойгу дойде в Истанбул за подписването на съглашение за износа на зърно, заяви пресслужбата на Кремъл, представена от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Турция заяви за предстоящото сключване в 16,30 ч. локално (и българско) време през днешния ден на съглашение, което ще разреши износа на зърно, блокирано на пристанища в Южна Украйна поради съветското нахлуване. Споразумението ще бъде подписано от Украйна, Русия, Турция и Организация на обединените нации, отбелязва Агенция Франс Прес.

" Можем да потвърдим, че подписването се приготвя за през днешния ден ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков, който заяви и за идването на Шойгу, който ще парафира съглашението от името на Москва.

Песков съобщи, че е доста значимо да се даде опция блокираното зърно да бъде изнесено. " Става въпрос за релативно скромна част от украинското зърно, само че при все че е доста значимо това зърно да стигне до интернационалните пазари ", добави той.

Той означи също, че би трябвало да се разреши пазарите да получат спомагателни размери съветски торове и зърно, чийто експорт страда от глобите, наложени на Москва от Запада поради офанзивата й в Украйна. Както сподели тази седмица президентът Владимир Путин тази седмица, " заради надвисналата продоволствена рецесия е доста значимо да деблокираме доставките на торове, на хранителни артикули и зърно ", акцентира Песков.

Москва е подготвена да подпише съглашение с Украйна, Турция и Организация на обединените нации за улеснение на износа на украинско зърно през Черно море, " само че няма да работи преждевременно ", сподели още представителят на Кремъл, представен ДПА.

Според съветското министерство на защитата, представено от ТАСС, в Истанбул Сергей Шойгу ще има двустранна среща с турския си сътрудник Хулуси Акар.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР