Руският министър на отбраната Сергей Шойгу потвърди днес появилите се

...
Руският министър на отбраната Сергей Шойгу потвърди днес появилите се
Коментари Харесай

Руският министър на отбраната: Има оцелели при пожара в батискафа

Руският министър на защитата Сергей Шойгу удостовери през днешния ден появилите се в някои локални медии догадки, че няколко членове на екипажа са оживели при пожара, при който починаха 14 техни сътрудници на борда свръхсекретен съветски дълбоководен уред, съобщи АП.

Шойгу не посочи какъв брой души от екипажа са били избавени при пожара в понеделник по време на дълбоководни проучвания на дъното на Баренцево море в Арктика. Министърът приказва в базата на съветския Северен флот в Североморск, където е и щабът на флота. Той похвали екипажа на съда, за "героичните му дейности ", като означи, че те са пожертвали живота си, с цел да спасят граждански специалист и самия батискаф след експлоадирането на пожара. Министърът на защитата, изпратен персонално от президента Владимир Путин да надзирава следствието на трагичния случай, обаче още веднъж не разкри какъв брой души е имало на борда на съда, който е докаран в Североморск за оглед и за следствие на аргументите за пожара.

Данните за случая остават прекомерно нищожни и съветските управляващи с очевидна принуда дават някоя и друга детайлност. Съобщено бе единствено за броя на жертвите, за това, че те са починали от отровните газове, отделени при пожара, че това е станало при проучвания на морската дълбочина в съветски териториални води в Баренцево море, че жертвите са "големи експерти ", двама от тях "Герои на Русия ", и че самият пожар е бил "геройски сподавен ". Тази мистериозност дава мотиви за всевъзможни спекулации в медиите. За пожара, зародил на борда на съда в понеделник, и за трагичните му последствия, бе обявено чак във вторник вечерта - с ден и половина забавяне.

Все още не е обявено и името на свръхсекретния батискаф, който съгласно някои съветски медии се назовава "С-12 "Лошарик " и е предопределен за секрети изследвания на огромни дълбочини в международния океан. Предполага се, че е основан през 2003 година и е влезнал в употреба през 2010-а. Знае се, че през 2012 година е взел участие в проучване, целящо да потвърди съветските искания върху обширни елементи от дъното на целия (Северен ледовит) океан. Събирал е мостри от дъното на дълбочина 2500 м съгласно публични съветски известия от това време. Обикновените подводници не могат са се потапят по-дълбоко от 600 м, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки АП.

Според някои медии този съветски уред има редица сходства с американския съд за дълбоководни изследвания NR-1, който бе "пенсиониран " през 2008 година след 40-годишна "служба ". За разлика от американския батискаф, който бе планиран да се спуска на дълбочини до 910 м, "Лошарик " може да се потапя доста по-дълбоко - съгласно някои спекулации до 6000 м.

Най-много спекулации от през вчерашния ден обаче се ширят по отношение на това дали съветският "Лошарик " е имал нуклеарен мотор. Новинарският уебсайт "Газета.ру " дава одобрителен отговор на този въпрос. Според медията, която цитира неназован източник, пожарът евентуално е зародил поради късо съединяване.

Някои съветски медии съпоставят съветското публично безмълвие по случая с нуклеарната злополука в Чернобил през 1986 година "Близо ден и половина без информация за случая с нуклеарен обект и потребността да търсим известия от Норвегия за равнищата на радиация кара да тръпнат тези, които помнят Чернобилската нуклеарна покруса ", писа уеб сайтът "Бел ", който постоянно е сериозен към съветското държавно управление. Норвежките управляващи оповестиха през вчерашния ден, че не са засекли някакви необикновени нива на радиация.

А коментаторът на Радио "Ехото на Москва " Евгений Бунтман означи: "Ние не знаем безусловно нищо досега - кой, какво. Не разбирам едно нещо: за какво трябваше да мине през целия ден, преди да бъде направено известие за жертвите? Защо не знаем техните имена? Това обикновено ли е? ", попита той.

Днес съветските медии съумяха да разпознават някои от починалите, в това число капитана на подводния съд Денис Долонски, който бе награден със званието "Герой на Русия " за изследователската задача по арктическото дъно през 2012 година Впрочем, няколко часа преди формалното известие, съветският блогър Евгений Карпов съобщил за пожар на борда на съд на съветския Северен флот, само че трябвало да смъкна новината от блога си по искане на флота. Това сподели самият той пред новинарския уебсайт "Медуза ".

Говорител на Ватикана заяви през днешния ден, че папа Франциск, който на следващия ден ще се срещне с гостуващия съветски президент Владимир Путин, "е осведомен за нещастието " и "изразява своите съболезнования ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР