Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви на 17 януари,

...
Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви на 17 януари,
Коментари Харесай

ISW: Руската армия - мащабни реформи, но със съмнителен успех

Руският министър на защитата Сергей Шойгу разгласи на 17 януари, че ще извърши директивата на съветския президент Владимир Путин за осъществяване на огромни военни промени сред 2023-2026 година за разширение на стандартните въоръжени сили на Русия. Това евентуално идва като подготовка за продължителна война в Украйна, а също и за слагане на условия бързо да построи доста по-силна съветска войска. Шойгу съобщи, че Путин е наредил на съветските управляващи да усилят числеността на съветския боен личен състав до 1,5 милиона (от сегашните 1,35 милиона). 

Това написа в ежедневната сводка на " Института за проучване на войната " (ISW). 

Шойгу означи, че Русия също би трябвало да укрепи основните структурни съставни елементи на съветските въоръжени сили . Шойгу разгласи, че Русия ще възвърне Московския и Ленинградския военни окръзи, ще образува нов армейски корпус в Карелия (на границата с Финландия), ще образува нови групировки на самодостатъчни сили в окупираната Украйна и ще образува 12 нови маневрени дивизии.

Шойгу добави, че Русия би трябвало да усили своите качества, с цел да приготви съответно силите си, като създаде повече полигони и усили броя на инструкторите. Той за пръв път разгласи аспектите на тази промяна на срещата на колегиума на Министерството на защитата на Русия на 21 декември, когато предложи Русия да образува две нови десантно-щурмови дивизии, три нови мотострелкови дивизии и да реформира седем съществуващи бригади от Северния флот и Западния, Централния и Източния Военни окръзи в седем нови мотострелкови дивизии, като в същото време уголемяват пет съществуващи военноморски пехотни бригади в пет морски пехотни дивизии.
 Шойгу раздаде медали за смелост на бойци на фронта
Шойгу раздаде медали за смелост на бойци на фронта

Военният министър още веднъж посети съветската войска

Изглежда, че Шойгу не е присъединил реформирането на пет бригади морска пехота в дивизии в изказването си от 17 януари. Не е ясно дали тази част от проекта е отпаднала.

Тези промени показват желанието на Русия да реформира съветската войска за водене на мащабни конвенционални военни дейности като цяло, а освен за актуалната война против Украйна, както ISW писа по-рано.

Не е ясно дали съветската войска ще успее да нарасне, както Шойгу разказа в границите на три години. Русия може номинално да образува нови дивизии, само че остава неразбираемо дали може да генерира задоволително сили, с цел да ги окомплектова изцяло до техните доктринални крайни сили на фона на продължаваща война. Шойгу направи предходни известия за съветските военни промени, които по този начин и не се реализираха, като да вземем за пример през май 2022 година, когато прикани за образуването на 12 нови единици на Западния боен окръг (ОМУ) от неустановен ешелон до края на 2022 година и съветското МО да наеме 100 000 резервисти през август 2021 година

Русия също по този начин ще продължи да се сблъсква с стопански проблеми , които може да продължат да натоварват способността на съветското военно командване да доставя своите сили.

Путин може да разгласи втора мобилизационна вълна , с цел да разшири армията си през идващите дни - евентуално още на 18 януари. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разгласи на 17 януари, че Путин ще произнесе тирада в Санкт Петербург на 18 януари в чест на 80-та годишнина руските сили да пробият нацистката блокада на Ленинград, родния град на Путин.

Путин обича да употребява алегорични дати , с цел да се обърне към съветския народ, а някои руски блогъри, подкрепящи войната, означиха, че той ще се възползва от тази опция или да разгласи готовност, или война с Украйна.

Украинското и западното разузнаване също неведнъж предупреждаваха за подготовката на Путин за готовност , планувана за средата на януари.
 ISW: Думата на Путин тежала повече от декрет за мобилизацията
ISW: Думата на Путин тежала повече от декрет за мобилизацията

Официално съгласно Кремъл съвсем няма дезертьори

Руското МО се пробва да усъвършенства професионализма в съветските въоръжени сили и евентуално да тества и усъвършенства успеваемостта на своите командни вериги до равнище дребни елементи. Няколко блогъри разясниха докладван лист с насоки за съветските войски в Украйна, които лимитират потреблението на персонални транспортни средства и избрани персонални електронни устройства в зоната на бойните дейности и дефинират по-строги насоки за стандартите за поддържане на външния тип на мъжете на фронтовата линия.

Руското министерство на защитата евентуално се пробва да вкара тези ограничения, с цел да внуши по-голям професионализъм на съветските войски и евентуално да оцени способността на командирите от по-ниско равнище да извършват общоприети заповеди, два казуса, които бяха извадени нескрито след украинската офанзива на 31 декември съветска концентрационна зона в Макеевка, която умъртви до 400 мобилизирани съветски военнослужещи. След стачката в Макеевка съветското министерство на защитата акцентира неналичието на постоянни практики за оперативна сигурност (OPSEC) измежду съветските военнослужещи и упрекна потреблението на персонални мобилни телефони - наред с други фактори - за това, че е разрешила стачката.

Тези насоки евентуално са част от настоящите старания на съветското Министерство на защитата за осъществяване на необятно публикувани военни промени и подсилване на цялостния професионализъм на съветските въоръжени сили, с цел да се избегнат по-нататъшни провали като удара в Макеевка.
 Украйна: Рубижне или Макеевка 2.0.
Украйна: Рубижне или Макеевка 2.0.

Съобщават за удар по съветско военно общежитие в Рубижне, северозападно от Северодонецк

Няколко видни гласове в провоенното осведомително пространство, в това число чиновници на Русия и Донецката национална република (ДНР), се възползваха от тези насоки, с цел да поддържат спомагателни рецензии към съветското МО, предполагайки, че съветското МО евентуално ще се сблъска с твърда опозиция в продължаващите опити за професионализация и рационализация. Депутатът от Московската градска дума Андрей Медведев се оплака, че съветското министерство на защитата подценява действителните проблеми на фронта и вместо това не разрешава придвижването на персонални транспортни средства в зоните на бойни дейности, което, означи Медведев, лимитира способността на доброволците да дават на военнослужещите на фронтовата линия транспортни средства, финансирани от колектива и доставки, които МО не е съумяло да им обезпечи. Медведев и заместник-министърът на информацията на ДНР Даниил Безсонов означиха, че възбраната на избрана персонална електроника ще попречи на способността на бойците да ръководят квадрокоптери и да съхраняват карти на терена офлайн.
 Вучич скастри Русия да спре да набира сърби за войната
Вучич скастри Русия да спре да набира сърби за войната

Законът не разрешава присъединяване на сръбски жители в спорове в чужбина

Тези отговори допускат, че съветското военно управление ще се бори да вкара смислени и устойчиви промени, до момента в който не престават да разпореждат отговорността за смяна на самостоятелна основа. Въпреки че тези препоръчани промени са рационални и рационални решения по принцип, съветското МО евентуално ще се бори да ги приложи дейно заради продължаващата фрагментация в осведомителното пространство, което мощно опонира на стандартния уред на МО. Министерството на защитата е изправено пред предизвикателство, като употребява усъвършенствано използване на стандартите, с цел да увеличи качеството на съветските въоръжени сили с подобен забележителен недостиг на доверие. Сръбският президент Александър Вучич прикани групата " Вагнер " да спре набирането на  сърби, така като нарушава законите на Сърбия.

Финансистът на групата " Вагнер " Евгений Пригожин съобщи, че " Вагнер " не работи в Сърбия и твърди, че в отрядите няма сръбски жители , тъй като " самите сърби се оправят чудесно със своите проблеми ". Изявлението на Пригожин може да е форма на жлъч, поради неотдавнашното напрежение сред Косово и Сърбия. Руски източници разгласиха фрагменти на 17 януари, показващи по какъв начин сръбски доброволци служат в съветски доброволчески батальон, ситуиран в Запорожка област, макар че ISW не е забелязал сръбски жители да служат в Украйна като част от групата.

Руското държавно управление продължи напъните за разширение на категориите руснаци, годни за готовност. Независимият информативен бюлетин Meduza заяви на 16 януари, че съветската Държавна дума отхвърли предлагането за отсрочване на мобилизацията на докторанти.
 Вучич се похвали с изрично непризнаване на Косово - от Того
Вучич се похвали с изрично непризнаване на Косово - от Того

Сърбия има безрезервната поддръжка на Република Того

ISW по-рано писа, че публични лица в Кремъл разискват разширение на протоколите за допустимост за наборните, мобилизираните и мобилизираните запаси като засилено изпитание за генериране на сили. Путин разшири допустимостта за готовност, като подписа заповед за разрешаване на мобилизацията на пандизчии през ноември 2022 година Други съветски отчети демонстрират, че началникът на съветския общоприет щаб Валери Герасимов е прекратил освобождението от готовност за татковци на три или повече деца през януари 2023 година - което прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков нито удостовери, нито отхвърли - на 14 януари.

Пригожин може да се пробва да сътвори юридическо лице в Русия. Руската работа на BBC и самостоятелният съветски информативен бюлетин Meduza оповестиха на 17 януари, че незнайни лица законно са записали акционерно сдружение, наречено " Център ЧВК Вагнер " в Единния държавен указател на юридическите лица на Русия на 27 декември 2022 година - първият път, когато някой Вагнер В Русия се появи юридическо лице, обвързвано с групата. Руската работа на BBC изясни, че това значи, че " Вагнер " в този момент има способността, наред с други неща, да получава държавни поръчки и безплатни средства, без да разкрива своите бенефициенти (които е доста евентуално да включват личен състав на групата).

Според съветското законодателство частните военни компании към момента са противозаконни, защото съветската конституция резервира всички въпроси на защитата и сигурността за съветската страна. Регистрацията на юридическо лице на " Вагнер " в Русия евентуално е следващият трик на Пригожин, с цел да търси по-голяма легитимация и държавни облаги за силите на Wagner, като в същото време укрепва личната си известност. По-рано Пригожин се застъпи за бойците на Вагнер да получат свои лични особено приети гробища в Русия, да вземем за пример.

Пригожин съобщи на 17 януари, че четвърта група от пандизчии, които са приключили договорите си с групата Вагнер да се бият в Украйна, са получили опрощение. Това е едвам вторият път, в който Пригожин обществено " помилва " някогашни пандизчии, които са завършили договорите си с групата: първият път беше на 5 януари, както ISW заяви по-рано. ISW заяви на 9 януари, че съветският член на Съвета по правата на индивида Ева Меркачева е декларирала, че съветският президент Владимир Путин е издал секрети и превантивни помилвания на съветски наказани, воюващи с групата Вагнер в Украйна, според скришен президентски декрет. ISW отбелязва, че съветският углавен кодекс и член 89 от съветската конституция плануват, че единствено съветският президент може да издаде опрощение на физическо лице. ISW продължава да смята, че тези обществени известия са опит на Пригожин да раздуе политическото си въздействие и власт.
 Пригожин легализира ЧВК „ Вагнер груп “
Пригожин легализира ЧВК „ Вагнер груп “

За основен изпълнителен шеф на ЧВК " Вагнер груп " е назначен в Алексей Тенсин

Пригожин призна дезертьора от групата " Вагнер " Андрей Медведев да избяга в Норвегия на 12 януари и предходното му присъединяване в групата Вагнер на 16 януари. Пригожин съобщи, че Медведев е служил в норвежкия батальон на " Вагнер ", само че твърди, че Медведев е малтретирал съветски пандизчии и би трябвало да бъде преследван. Пригожин съобщи, че той възнамерява да пусне детайлности за " малтретирането " на Медведев на съветски публични лица и предизвести, че Медведев е " доста рисков ".

Руските окупационни управляващи ускоряват ограниченията за правоприлагане в окупираните територии, по-конкретно ориентирани към сътрудниците си окупационни чиновници в Донецката национална република (ДНР). Украинското основно разследващо ръководство (ГУР) заяви на 17 януари, че Министерството на вътрешните работи на ДНР е провело заседание за идентифициране на страните, виновни за украинския удар против Макеевка, Донецка област, на 31 декември. В отчета се показва също, че самопровъзгласилият се Министерството на държавната сигурност на ДНР арестува заместник-началника на районното полицейско ръководство в Макеевка и седем други служители на реда за занемаряване на отговорностите им за откриване и попречване на украинския удар. ГУР съобщи, че съветските сили разполагат огромен брой чиновници в ДНР в старания за подсилване на контраразузнаването и ги настанява в по-рано иззети частни резиденции. GUR също по този начин означи, че чиновници на ДНР се отнасят с по-голямо съмнение към чеченските военнослужещи, защото съветската войска е посочила нараснало съмнение към чеченските сили.

Руските окупационни управляващи не престават да ускоряват ограниченията за пречистване в окупираните територии . Съветникът на украинската военна администрация на Херсонска област Сергей Клан заяви на 17 януари, че съветските сили не престават да обстрелват цивилна инфраструктура в окупираната Каховка, Херсонска област, в опит да сплашат жителите да се изтеглят и пренастроят частните домове за настаняване на съветски военнослужещи. Украинският общоприет щаб заяви на 17 януари, че съветските сили ускоряват нападенията за идентифициране на вероятни дезертьори и проукраински диверсанти в окупираната Херсонска област.

Руските окупационни управляващи не престават напъните си за консолидиране на публичния надзор върху окупираните територии. Украинският общоприет щаб заяви на 17 януари, че съветските окупационни управляващи в Заводовка, Горностаевка и Кайри, Херсонска област, са заменили всички украински телевизионни канали с съветско лъчение.

Украинският общоприет щаб също заяви на 17 януари, че съветските окупационни управляващи са заменили всички украински мобилни информационни услуги с съветски оператори в окупираните територии.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР