Руският милиардер Иван Савиди, който е бивш депутат в Държавната

...
Руският милиардер Иван Савиди, който е бивш депутат в Държавната
Коментари Харесай

Руски милиардер е дал стотици хиляди евро за кампания срещу смяна на името на Македония

Руският милиардер Иван Савиди, който е някогашен народен представител в Държавната Дума в Москва и от години живее в Гърция, където е притежател на футболния тим ПАОК, е превел стотици хиляди евро на структури в Македония, които се борят с смяната на името на страната. Сред получателите са и футболни хулигани, които наскоро провокираха вълнения по улиците на Скопие.

Това споделя Сашка Цветковска във връзка следствието на Проекта за репортажи за проведена престъпност и корупция (OCCRP), интернационално съдружие на проверяващи публицисти, които взе участие в разкриването на така наречен Досиета от Панама.

В обявата от вторник се споделя, че македонският министър председател е обвинил " гръцки предприемач " със благосклонности към ползите на Русия, за това, че е финансирал вълнения против смяната на името, от което зависи и това дали страната ще може да влезе в Европейски Съюз и НАТО.

Документи на вътрешното министерство на Македония, с които се е срещнала Лабораторията за проверяващи репортажи в Скопие (партньор на OCCRP), разкриват, че Савиди (той е именуван още Саввиди и Савидис) е източникът на най-малко част от заплащанията. Те са отишли при повече от 10 македонски политици от разнообразни партии, при членове на учредени наскоро организации на радикални националисти, както и при футболнит ехулигани на клуб " Вардар ".

Споразумението за признаването от страна на Гърция на Република Македония, само че след смяна на името на северна Македония и някои корекции в Конституцията, бе подписано и утвърдено от двата Народното събрание преди броени седмици. Веднага по-късно Македония получи и покана за договаряния за участие от НАТО. Но за дефинитивно споразумяване на траялия над четвърт век спор би трябвало да има референдум в Македония в края на септември и до тогава борбата продължава.

В деня на подписването на съглашението към 1500 души стачкуваха пред Народното събрание в Скопие с апели министър председателят Зоран Заев да подаде оставка. Срещу постройката на Народното събрание бяха хвърлени коктели молотов и в конфликтите с полицията бяха задържани 26 души.

Миналата седмица Гърция изгони двама съветски дипломати поради това, че са плащали на съперници на съглашението, с цел да излязат на митинги. Москва открича да има нещо общо със събитията.

Парите са трансферирани в серия прехвърляния. Част за били пренесени на ръка през границата. Пари са получили ултраси, свързани с почитател клуба " Комити ", взели участие в митингите. Десетина от тях са били задържани и някои са удостоверили, че са поличили в брой от парите на Савиди, само че други са отричали сходна интервенция.

Цветковска изяснява, че " Комити " са известни с връзките си с опозиционната ВМРО-ДПМНЕ на някогашния министър председател Никола Груевски и че са били употребявани в предишното за провокиране на " политическо принуждение ".

Собственик на " Вардар " е съветският милионер Сергей Самсоненко. Той, сходно на Савиди, е живял в Ростов на Дон, а в този момент живее в Скопие и е почетен консул на Русия в Битоля.

На Александар " Зути " Колевски, водачът на " комитите ", е неразрешено от няколко дни да влиза в Гърция, тъй като съставлява " опасност за публичното успокоение и ситурност, вътрешната сигурност и интернационалните връзки на Гърция ", демонстрират документи, представени от Лабораторията за проверяващи репортажи в Скопие. Той отхвърля да е получавал пари и упорства, че не заплашва никого и че и просто един почитател на " Вардар ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР