Руски круизен кораб напусна Батуми след грузинските протести

...
Руският круизен кораб Astoria Grande напусна черноморското пристанище Батуми, след
Коментари Харесай

Руският круизен кораб Astoria Grande напусна черноморското пристанище Батуми, след като антивоенни демонстранти хвърляха яйца и призоваха пътниците му да напуснете.

Грузия ухажва руските туристи, но протестиращите и опозиционните партии възразяват срещу окупацията на грузинска територия от Русия и срещу нейното нахлуване в Украйна.

Протест се проведе и срещу круизите в столицата Тбилиси.

Корабът наскоро започна круизи по Черно море от руското пристанище Сочи.

Но посещението в понеделник може да е последното му, тъй като Батуми сега изглежда е премахнат от графика си.

Astoria Grande за първи път вдигна котва миналата седмица, превозвайки около 800 руски туристи до грузинския курорт.

Посещението предизвика гняв сред жителите, тъй като руснаците бяха чути да повтарят пропагандата на Кремъл за руската инвазия от 2008 г., която остави отцепническите грузински региони Южна Осетия и Абхазия в руски ръце .

Корабът се завърна в понеделник, приемайки певци, които са подкрепили войната в Украйна. Докато туристите слизаха, протестиращите развяваха знамена на Грузия, Украйна и ЕС и скандираха лозунги срещу Путин.

През деня полицията арестува 23 души, включително украинка. Astoria Grande напусна пристанището във вторник вечерта, според съобщенията по-рано от планираното.

Управляващата партия "Грузинска мечта" разгневи много грузинци, като се стреми към по-близки отношения с Москва и възстановява директните полети между двете страни.

Проевропейският президент Саломе Зурабишвили похвали протестиращите за оспорването на „най-новата руска провокация“, след като Русия спря сделката, позволяваща доставките на зърно от Украйна и възпрепятства свободното движение на корабите в Черно море.

Председателят на управляващата партия Иракли Кобахидзе осъди протестите като насилствени и разкритикува посланика на САЩ Кели Дегнан за думите, че никой не трябва да очаква грузинците да приемат туристи от страна, която окупира тяхна територия .

Грузински доклади казват, че корабът е възнамерявал да влиза в Батуми на всеки две седмици като част от круиз, струващ около £900 (€1150), но до вторник Astoria Уебсайтът на Гранде изостави пристанището в полза на маршрут по турското крайбрежие.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР