Руският кредитор "Газпромбанк" реши да замрази сметките на венецуелската държавна

...
Руският кредитор "Газпромбанк" реши да замрази сметките на венецуелската държавна
Коментари Харесай

Газпромбанк реши да замрази сметките на венецуелската държавна петролна компания PdVSA

Руският заемодател "Газпромбанк " реши да замрази сметките на венецуелската държавна петролна компания Petroleos de Venezuela SA и да приключи покупко-продажбите с PdVSA, с цел да понижи риска от попадане на банката под наложените от Съединени американски щати наказания, заяви през уикенда пред Ройтерс източник от "Газпромбанк ".

Въпреки че редица задгранични компании понижават експозицията си във връзка с PdVSA след въведените от Съединени американски щати наказания по отношение на венецуелската петролна компания, фактът, че заемодател, който е тясно обвързван с съветската страна, последва този ход е много забележителен, защото Кремъл е измежду най-твърдите последователи на президента на Венецуела Николас Мадуро.

"Сметките на PdVSA сега са замразени. Както разбирате, не могат да се правят финансови интервенции ", уточни източникът на Ройтерс. На този стадий обаче няма публични мнения от страна на "Газпромбанк ".

Междувременно Petroleos de Venezuela SA означи чрез Туитър, че това съставлява "фалшива вест ", само че отхвърли да мнения информацията пред Ройтерс.

По-рано този месец Ройтерс цитира източници и вътрешни документи, съгласно които компанията PdVSA е споделила на клиентите на свои взаимни предприятия да подават приходите от продажбите на нефт в техни сметки в "Газпромбанк " в опит да се заобиколят новите наказания в Съединени американски щати по отношение на венецуелската петролна компания.

Вашингтон съобщи, че наложените на 28-и януари наказания са ориентирани към блокиране на достъпа на Николас Мадуро до приходите на страната от петролен експорт, откакто водачът на опозицията Хуан Гуайдо се разгласи за краткотраен президент и получи необятна поддръжка от Запада.

"Газпромбанк " е третият максимален заемодател на Русия във връзка с активите и включва измежду акционерите си съветската държавна газова компания "Газпром ". Банката поддържа сметки на PdVSA в продължение на няколко години. През 2013-а година PdVSA съобщи, че е сключила договорка с "Газпромбанк " за финансиране в размер на 1 милиарда $ на джоинвенчъра Petrozamora. Източникът на Ройтерс уточни, че сметките на Petrozamora са замразени.

Руските управляващи обявиха неведнъж, че поддържат Николас Мадуро и осъдиха дейностите на опозицията, определяйки ги като инспирирани от Съединени американски щати за узурпиране на властта в Каракас. Руските компании обаче се озоваваха в затруднено състояние, защото попаднаха сред линията на Кремъл в поддръжка на Мадуро и страха, че по този метод те могат да бъдат изложени на вторични наказания от страна на Съединени американски щати, които биха могли да навредят на бизнеса им.

Ако информацията на Ройтерс се удостовери, това ще се окаже нов, освен това много сериозен удар по отношение на държавната петролна компания на Венецуела, откакто през предходната седмица стана ясно, че основаната в Швейцария компания "Трафигура " (Trafigura Group Pte. Ltd.) също разгласи, че поставя завършек на взаимоотношенията си с PdVSA.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР