Руският кинорежисьор Александър Сокуров, един от критиците на руския президент

...
Руският кинорежисьор Александър Сокуров, един от критиците на руския президент
Коментари Харесай

Критик на Путин закри фондацията си за кино поради "враждебността" на руските власти

Руският кинорежисьор Александър Сокуров, един от критиците на съветския президент Владимир Путин, закри фондацията си за без значение финансиране на филми " Пример за интонация " ( " Пример ударения " ). Той съобщи, че повода за решението му е натискът от страна на министерството на културата на страната, оповестява " Холивуд рипортър ".

Сокуров основа фондацията през 2013 година, с цел да подполага млади съветски кинорежисьори. С нейна помощ бяха снимани няколко късометражни и пълнометражни кино лентата, сред които " Теснота " на Кантемир Балагов, който през 2017 година получи премията на интернационалното жури в секцията " Особен взор " на фестивала в Кан.

В последно време фондацията страдаше от липса на финансиране и беше критикувата от министерството на културата. Миналата година полицията в Санкт Петербург организира следствие на " Пример за интонация " по обвиняване, че Сокулов нелегално присвоява средства, предопределени за кинопродукции. Проверката не откри доказателства за злоупотреби.

Мнозина откриха в следствието офанзива по отношение на Сокуров поради неговата непрестанна рецензия на Путин в общественото пространство. Той неведнъж призоваваше за освобождението на Олег Сенцов - украински кинорежисьор, който беше наказан за " планиране на терористично нахлуване " против Крим и излежава 20-годишна присъда в Русия.

Като един от най-признатите съветски режисьори, 5 кино лентата на Сокуров са попадали в селекцията на фестивала в Кан. През 2011 година за кино лентата си " Фауст ", отдаден на покваряващата мощ на властта, той беше награден със " Златен лъв " на фестивала във Венеция.

Пред съветската осведомителна организация " Интерфакс ", представена от " Холивуд рипортър ", Сокуров сподели, че повода за закриването на фондацията са " враждебността и агресивността " на съветското министерство на културата, които са ориентирани персонално към него. По негови думи това е направило съществуването на " Пример за интонация " невероятно.

Друг прочут съветски режисьор, против който се води следствие, е Кирил Серебренников. На 23 август 2017 година той в качеството си на живописен шеф на Център " Гогол " беше арестуван по съмнение за корист на театралната компания с държавни средства в размер от над 1 млн. $. Серебренников отхвърля всички обвинявания, а известни имена от сферата на културата в Русия настояват, че карцерът му се дължи на неговите сатирични рецензии към Руската православна черква и към консервативната власт в страната.

През април тази година той беше освободен от домакински арест, а делото му неколкократно беше отлагано и към момента следва.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР