Руският журналист Марина Овсянникова, която протестира срещу случващото се в

...
Руският журналист Марина Овсянникова, която протестира срещу случващото се в
Коментари Харесай

Марина Овсянникова: Патриот съм и няма да напусна Русия

Руският публицист Марина Овсянникова, която стачкува против протичащото се в Украйна, като излезе в ефир с антивоенен афиш „ Спрете войната “, съобщи пред интернационалните медии, че остава родолюбец и отхвърля да напусне Русия, макар че се опасява от тежки последствия от тамошните управляващи, написа Си Ен Би Си.

Тя уточни, че няма да одобри офертата на френския президент Еманюел Макрон, който й предложи леговище.

„ Не желая да напущам Русия. Аз съм родолюбец “, споделя тя пред немския новинарски уебсайт Der Spiegel.

„ Разбира се, боязън ме е. Даже доста. Всичко може да се случи, да вземем за пример автомобилна злополука. Каквото си изискат “, добави тя.

„ Сега аз съм зложелател номер 1 тук “, споделя тя, като напомня, че представителят на Кремъл Дмитрий Песков дефинира постъпката й като „ безчинство “.

Овсянникова разкри и клюки, че високопоставени чиновници са призовали за покачване на наказателни обвинявания против нея. В Русия е нелегално нахлуването в Украйна да се назовава война. Законът, който също прави нелегално и дискредитирането на съветската войска, планува наказване до 15 години затвор.

Овсянникова, която е на половина украинка и на половина рускиня, към момента не е обект на спомагателни обвинявания. Тя счита, че щеше неотложно да бъде арестувана за 15 дни, в случай че нямаше деца - наследник на 17 и щерка на 11 години. Въпреки това, тя споделя, че е " доста обезпокоена " за бъдещето им.

Журналистката споделя, че синът й е приел дейностите й изключително тежко и я е обвинил, че унищожава целия им живот.

„ Обясних му, че в живота би трябвало да реагираш и да вземаш решения, които постоянно са комплицирани “, споделя тя пред France 24.

Пред CNN тя изяснява, че й е ставало все по-трудно да следва партийната линия в работата си, защото е следила възходящата експанзия на Русия през годините, в това число анексирането на Крим през 2014 година и отравянето на опозиционния водач Алексей Навални.

„ Все повече чувствам когнитивен дисонанс сред вярванията си и това, което споделяме в ефир “, сподели Овсяникова. " Войната беше точката без връщане, когато беше просто невероятно да се резервира безмълвие. "

Журналистката споделя пред Der Spiegel, че е „ щастлива “ да прочете, че митингът й е последван от поредност оставки на съветски публицисти, в това число на Жана Агалакова от " Первый канал ", Лилия Гилдеева от NTV и Вадим Глускер.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР