Руският журналист и лауреат на Нобелова награда за мир Дмитрий

...
Руският журналист и лауреат на Нобелова награда за мир Дмитрий
Коментари Харесай

Руски журналист продава Нобеловата си награда за Мир в полза на Украйна

Руският публицист и лауреат на Нобелова премия за мир Дмитрий Муратов продава на търг своя Нобелов орден в интерес на украинските бежанци . Той съобщи, че е " ужасяващ " от изкореняването на самостоятелните медии в страната му, където съгласно него все по-малко хора поддържат военната акция на президента Владимир Путин, предава Ройтерс.

Муратов е съосновател и дълготраен основен редактор на " Новая газета ", вестник, критикуващ Кремъл, основан през 1993 година с пари от Нобеловата премия за мир на някогашния руски президент Михаил Горбачов.

Години наред изданието се противопоставяше на стягането на рестриктивните мерки за несъгласните с политиката на Кремъл медии, само че през март най-сетне прекратява своята онлайн и печатна активност, откакто работата му се трансформира в закононарушение - наказуемо с 15 години затвор - да написа каквото и да е за спора в Украйна, който се отклонява от държавната линия.

" Моята страна нахлу в друга страна, Украйна. Сега има 15,5 милиона бежанци... Дълго мислихме какво можем да създадем... и взехме решение, че всеки би трябвало да подари нещо скъпо за него, значимо за него ", съобщи Муратов в изявление за Ройтерс.

Продаването на златния му орден на търг би означавало, че той е съпричастен по някакъв метод със ориста на бежанците, " които са изгубили своите мемоари и своето минало ", сподели той.

" Сега те желаят да им лишават и бъдещето, само че ние би трябвало да се погрижим тяхното бъдеще да бъде непокътнато ... най-важното нещо, което желаеме да кажем и покажем, е, че човешката взаимност е нужна.

Медалът на Муратов ще се продаде на търг на 20 юни, Световния ден на бежанците, с поддръжката на Нобеловия комитет.

Муратов посвети премията си на шестима публицисти на " Новая газета ", убити поради работата си, измежду които са едни от най-високопоставените критици на президента Владимир Путин.

Той се оплаква от неналичието на свободни медии и жестоките репресии на митингите от страна на съветската страна.

" Липсата на действителна независимост на словото, на действителен продан на отзиви, на действителна независимост на изложение води до това, че хората нямат избор. Те просто би трябвало да имат вяра на това, което им споделят държавните пропагандисти ", сподели той.

" Няма свободни медии. Всъщност митингите са неразрешени, в това число и в районите. За всяко изявление се образува административно или наказателно дело . "

" Независимата публицистика е невъзможна в модерна Русия. Доставката на наличие е допустима да вземем за пример посредством платформата YouTube. Възможно е да се доставя някакво наличие - опция на държавния аспект - посредством VPN услуги. Но това става все по-трудно всеки ден. "

Въпреки това той сложи под въпрос проучвания, показващи, че множеството руснаци поддържат нашествието.

" Когато ви се обаждат по телефона... и ви питат: " Подкрепяте ли дейностите на президента Путин? " или " Подкрепяте ли дейностите на съветската войска? " или " Подкрепяте ли военната интервенция в Украйна? " - по какъв начин ще реагира индивидът, помислете си? "

Муратов счита, че в реалност поддръжката за войната, постоянно показвана посредством обрисуване на буквата " Z " от латинската писменост, понижава.

" Ако в този момент се разноските по улиците на Москва, ще видите, че по улиците на процедура не са останали " Z " .

" Виждам какво ми приказват хората по улиците ", сподели Муратов. " Виждам какво пишат нашите читатели и разбирам, че е невероятно да се каже, че Русия поддържа нахлуването в Украйна в един глас ".

Той сподели, че даже Кремъл признава, че 25-30% от популацията не поддържа интервенцията.

Но Муратов предизвести, че тези, които имат вяра, че в Русия може да настъпи смяна вследствие на разединение в елита, са се объркали.

" Сили в никакъв случай не са били толкоз обединени , в никакъв случай не са били толкоз монолитни. Хората на власт няма къде да отидат: нито Европа, нито Америка, не им е разрешено да вървят на никое място другаде. Те са тук. Те са тук като екипаж на подводница, от която няма изплъзване . И несъмнено, те са обединени към президента. "

Той също по този начин сложи под подозрение догатките, че руснаците могат да се извърнат против управляващите, в случай че стандартът им на живот пострада от западните наказания, като сподели, че е по-вероятно да провокират духа на " можем да се оправим " сходно на тези, които са оживели в лишенията от Втората международна война.

" Русия стигна досега, в който съветският президент Путин ще остане на власт толкоз дълго, колкото откри за добре - съгласно него, това е за положителното на Русия . Дали ще бъде президент или някакъв монарх, не знам, само че наклонността към максимализъм е безусловно явна. "

Източник: Ройтерс
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР