Руският журналист Александър Соколов беше осъден на 3 години и

...
Руският журналист Александър Соколов беше осъден на 3 години и
Коментари Харесай

Руски журналист осъден на 3,5 г. затвор за екстремизъм

Руският публицист Александър Соколов беше наказан на 3 години и половина затвор за екстремизъм, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Соколов и още двама обвинени бяха задържани през юли 2015 година за основаването на групата "За виновна власт ", която съгласно управляващите е имала за цел да стане правоприемник на друга група - организацията "Армия на националната воля ", неразрешена от управляващите през 2010 година за екстремизъм. По това време 29-годишният сега публицист работеше за медийната група "РосБизнесКонсалтинг ".

Ръководителят на групата Юрий Мухин получи 4 години условно. Сергей Барабаш и Валери Парфьонов бяха наказани на четири години, оповестяват съветски медии.

Тяхната организация подлагаше на критика политиката на президента Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград,... към профила, порицаваше корупцията в Русия и поддържаше проруските сепаратисти в Източна Украйна, които се опълчват на силите на централната власт в Киев. Към момента на ареста им формалният уебсайт на групата оферираше производство на референдум за промени в конституцията, които да може да постановат присъди на президента и депутатите от двете камари на съветския парламент.

Процесът против Соколов беше порицаван от доста съветски публицисти и от организацията "Репортери без граници ", която го дефинира в оповестено през днешния ден официално съобщение като "учебникарски образец за потискането на свободата на словото в Русия ". "Александър Соколов към този момент прекара зад решетките две години повече, в сравнение с трябваше! Той би трябвало да бъде неотложно оневинен и върнат на независимост ", съобщи Йохан Бир, началник на отдела за Източна Европа и Централна Азия в "Репортери без граници ", представен в официалното съобщение.

Руската правозащитна организация "Мемориал " съобщи, че той и останалите наказани са политически пандизчии.

Като проверяващ публицист, преди да бъде наказан Соколов проучваше обвиняванията в заграбване на 93 милиарда рубли (1,55 милиарда долара) публични средства при градежа на новия космодрум в Далечния изток.

"Идеята за производство на референдум против днешните управляващи беше приета за екстремистка. Но ние не сме завършили, ще продължим да се борим ", съобщи след произнасянето на присъдата си Соколов от металната клетка, в която се намираше по време на процеса. Той носеше тениска с надпис "Забраната на референдум е екстремизъм ", написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР