Руският изследователски кораб "Янтар", наскоро забелязан в Карибско море, на

...
Руският изследователски кораб "Янтар", наскоро забелязан в Карибско море, на
Коментари Харесай

Forbes: Отбелязвайки се до американските брегове, руският "шпионски" кораб изчезва от радарите

Руският проучвателен транспортен съд "Янтар ", неотдавна видян в Карибско море, на 10 ноември престана да бъде проследяван благодарение на наличните навигационни системи, оповестява Forbes.

Авторът на публикацията Х. И. Сътън счита, че корабът е напуснал района и напомня, че "Янтар " е обвинен в шпионска активност наоколо до подводни информационни кабели, написа "Поглед инфо ".

Руският океанографски проучвателен транспортен съд "Янтар ", за който се твърди, че е взел участие в "подозрителна активност наоколо до подводни информационни кабели " и видян край крайбрежията на Америка на 8 ноември, най-вероятно е напуснал района, оповестява Forbes.

Както напомня изданието, на 8 ноември съветски транспортен съд направи къса спирка в Тринидад и Тобаго и по-късно отплава за Карибско море. Като се стартира в ранните утринни часове на 10 ноември, корабът не можа да бъде открит благодарение на наличните стратегии за следене на навигацията на кораба.

И макар че настоящето състояние на "Янтар " е незнайно, съдейки по предишните му интервали на активност, можем да заключим, че той е напуснал американските води.

Според създателя на публикацията Ейч Ай Сътън, малко други невоенни кораби могат да се похвалят със същата известност като "Янтар ". Някои считат, че корабът, чиято задача е да търси разнообразни обекти на морското дъно, в действителност се занимава с шпионаж наоколо до подводните връзки, в това число военните.

Според журналиста той е изучавал предишните задачи на "Янтар " - и доста от тях, по един или различен метод, са били осъществявани тук-там, където минават информационни кабели.

Така през октомври 2016 година корабът организира някои проучвания в източната част на Средиземно море, близо до сирийското крайбрежие.

През същия интервал сирийският снабдител Telecom разгласи спирания в интернет връзката в продължение на 10 дни заради "подводни ремонтни действия ". В резултат на това спиранията продължиха тъкмо толкоз дълго, колкото "Янтар " беше в Средиземно море.

„ Лесно е да се допусна, че Русия по някакъв метод е пособия на съдружника си “, сподели Сътън.

През идващия месец съветският транспортен съд отплава за Персийския залив.

През този интервал имаше и спирания в работата на подводните информационни кабели, и макар че това събитие е мъчно да бъде директно обвързвано с работата на „ Янтар “, той извърши проучвания наоколо и по-късно отиде до иранско пристанище.

На жаргона на Военноморски сили, отбелязва журналистът, операциите с подводни връзки се назовават „ война в дъното “ - сходни интервенции никога не са нови.

По време на Студената война американският флот, дружно с някои западни съдружници, организират загадка интервенция, Ivy Bells („ Цветовете на бръшляна “), при която шпионират Съюз на съветските социалистически републики, слушайки подводните информационни линии на руския флот.

Днес има опасения, че Русия може да повреди значима инфраструктура за подводници по време на евентуален открит спор или хибридна война.

В допълнение към „ Янтар “, Москва разполага с още две огромни атомни подводници, които могат да носят подводни транспортни средства, които могат да спускат на огромни дълбочини. „ Фактът, че тези подводници със особено предопределение са по-големи от целия подводен флот на някои западни Военноморски сили, приказва доста. “, заключава Сътън.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР