Руският историк Юрий Дмитриев, който изследва мрежата от трудови лагери

...
Руският историк Юрий Дмитриев, който изследва мрежата от трудови лагери
Коментари Харесай

Ровиш в миналото на ГУЛАГ? А дали не си луд?

Руският историк Юрий Дмитриев, който изследва мрежата от трудови лагери ГУЛАГ от времето на Съветския съюз, ще бъде подложен на насилствен психиатричен обзор. Това е следващ опит на управляващите в Русия да продължат да го държат в ареста, написа Клуб Z.

Дмитриев бе арестуван през декември 2016 година по обвиняване в детска порнография, откакто направил девет голи фотоси на осиновената си щерка Наталия, тогава на 11 години. Наказанието по това обвиняване е до 15 години затвор. Историкът твърди, че съзнателно е направил фотосите, с цел да документира, че момичето е крепко, тъй като очаквал да го обвинят в малтретиране.

В края на 2017 година обаче бе оповестено заключението от експертизата, че наличието на фотосите не е порнографско. Съдът в Карелия, северозападна Русия, отхвърли да удължи задържането на Дмитриев в ареста след 28 януари и той би трябвало да бъде освободен до края на месеца.

Дейността на Юрий Дмитриев и организацията „ Мемориал “ не се харесва на властта в Москва. Изследванията им извадиха нескрито огромна част от истината за лагерите на гибелта от времето на комунистическия режим.

Съдът обаче подсети за най -тъмните страници от ръководството на Сталин и подреди Дмитриев да бъде изпратен в Москва за психиатрични проби, както и да бъде осъществена нова експертиза на фотосите. Така има заплаха Дмитриев да не бъде освободен.

Историкът е посветил последните 30 години на проучване на всеобщите гробове на жертвите на чистките на Сталин. През 1997 година той и сътрудниците му от правозащитната организация „ Мемориал “ разкриха в гората Сандормог в Карелия останките на над 9 хиляди души, заровени в всеобщи гробове.

По-късно местността бе превърната в мемориал с няколко паметника и дребен параклис. Всяка година на 5 август се отбелязва паметта на жертвите.

В началото локалните управляващи подкрепяли проучванията на Дмитриев и даже взели участие на церемониите на 5 август. По-късно обаче властта стартира още веднъж да се гордее с предишното на Съветския съюз и хора като Юрий Дмитриев станаха нежелани.

Миналата година Владимир Путин сподели, че „ прекомерната демонизация на Сталин е един от методите да се нападна Русия “. Държавните малките екрани започнаха още веднъж да славят руското минало, а свидетелствата за зверствата на режима повече не се загатват.

В края на декември шефът на Федералната работа за сигурност (наследник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) – б.р.) Александър Бортников сподели в изявление, че „ архивите демонстрират, че в забележителна част от процесите (при чистките на Сталин – б.р.) е имало основателни аргументи “.

Успоредно с това проправителствени медии стартират да тиражират изказвания, че в Сандормог финландската войска била избила руски бойци и по този начин да отхвърлят зверствата на Сталин.

В тази атмосфера Юрий Дмитриев траял своите проучвания. Въпреки поддръжката от неговата осиновена щерка и редица писатели, артисти и музиканти, съдът не приключва случая.

„ Има някой от горната страна, който желае да се стигне до стремежи резултат “, разяснява юристът на Дмитриев Виктор Ануфриев. Сега той и клиентът му чакат насилствените психиатрични проби в Москва.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР