Руският историк Олег Соколов, който призна, че е убил приятелката

...
Руският историк Олег Соколов, който призна, че е убил приятелката
Коментари Харесай

Руският преподавател убиец остава в ареста

Руският историк Олег Соколов, който призна, че е умъртвил приятелката си и след това разчленил натрупа й, ще остане впредварителния арест до 8 януари, постанови през днешния ден съд в Санкт Петербург. Соколов също така беше уволнен от университета, в който работеше, съобщи Франс прес. Убийството породи спор в Русия за ненаказаността на причинителите на домашно принуждение.

Соколов беше началник на катедра по история в държавния университет на Санкт Петербург. Той е огромен експерт по Наполеон.

В събота полицията в града извади очевадно пияния учител от река Мойка. Той носеше там раница, в която служителите на реда откриха две женски ръце и предупредителен револвер. След това полицията откри други фрагменти от човешко тяло на няколко километра от първото място, в друга река. После 63-годишният историк призна, че е умъртвил и разчленил приятелката си, 24-годишната Анастасия Ешченко, която била негова някогашна студентка.

Днес в правосъдната зала Соколов се разрида, скри с ръце лицето си, а след това упрекна жертвата си, че първа го е нападнала. Той описа, че напоследък младата жена напряко полудявала, когато ставало дума за неговите деца от предходен негов брак. В съда ученият описа, че дамата, която той мислел за идеална, се била трансформирала. Соколов добави, че тя го нападнала с нож. " Аз съм шокиран, изпитвам скрупули ", сподели той. Адвокатът му Александър Почуев пък загатна за опцията по време на процеса да се пледира за законна отбрана.
По-рано през днешния ден братът на жертвата - Сергей, сподели, че в основата на убийството била ревността. " Сестра ми му сподели, че ще върви на рожден ден на другар студент. Той я преби, тя излезе все пак, само че след това се прибра ", разказал Сергей.

Руски асоциации виждат в този случай нова илюстрация на епидемията от домашно принуждение над дами в страната, в миг, в който Русия в множеството случай декриминализира фамилното и съпружеското принуждение. Правозащитничката Алена Попова упрекна съветската правосъдна система, че е загнила и че пази насилниците, до момента в който се стигне до трупове. Тя сподели, че убийството на младата жена е можело да бъде предотвратено.

Според съветския в. " Московский комсомолец " и съгласно петиция в уеб страницата Change.org Соколов е бил упрекван и в предишното за прояви на принуждение. Хората, подписали се под петицията, упрекват управлението на университета, че не е реагирало по отношение на преподавателя, чието държание е обрисувано като " чудовищно ".

Директорът на Института по история към университета, в който работи Соколов - Абдула Дадудов, посочи качествата на професора и сподели, че нито неговите студенти, нито неговите сътрудници са се оплаквали от него. Но откакто през днешния ден стана ясно, че Соколов ще остане в ареста, той беше отхвърлен от поста си.

Студентка, която е имала връзка с преподавателя, през 2008 година, е внесла тъжба, че той я вързал на стол, удрял я по лицето и я заплашил да я дамгоса с нагорещено желязо, когато тя му споделила, че желае да го напусне, разкрива още " Московский комсомолец ".  А създателите на петицията пък споделят, че против преподавателя не са били подхванати никакви дисциплинарни ограничения. Те адресираха петицията си до президента Владимир Путин, който също е учил в този университет и упорстват за оставки на ректора и на други академични управителни фрагменти. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков дефинира убийството като ужасяващо закононарушение, само че отхвърли да го обвърже с един по-широк спор. " В такива обстановки, когато всичко, както наподобява, демонстрира, че става дума за демонстрация на полуда, килърът е този, който би трябвало да бъде упрекнат ", съобщи Песков.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР