Руският град Толиати е кръстен на италианския комунист Палмиро Толиати,

...
Руският град Толиати е кръстен на италианския комунист Палмиро Толиати,
Коментари Харесай

Как Renault възроди руската икона Lada и нейния град

Руският град Толиати е кръстен на италианския болшевик Палмиро Толиати, само че умерено може да се назова Градът на Lada. В него има голяма фабрика за коли Lada, хотел Lada, хандбален тим, спонсориран от Lada и даже телевизия Lada.

В локалната катедрала има портрет на Карлос Гон - основният изпълнителен шеф на френската автомобилна компания Renault, която купи дял в Lada преди 10 години. И половината коли по улиците са Lada, споделя Bloomberg.

Проблемът за Lada и Гон е, че на всички места в Русия марката се радва на доста по-малко обич. Всеки руснак знае шегите: Как удвоявате цената на една Lada? Напълнете резервоара; Как се споделят амортисьорите на Lada? Пътници.

 Начело на LADA застава шефът на румънската Дачия
Начело на LADA застава шефът на румънската Дачия

Той сменя Никола Мор от 1 юни

Улиците на Москва и Санкт Петербург гъмжат от модели на Toyota, Volkswagen и BMW, само че рядко се виждат Лади. " На цената на една Lada, мога да получа по-качествена Kia ", споделя Сергей Иванов, екскурзовод в Москва.

През последното десетилетие Renault е вложил 2 милиарда $ в АвтоВАЗ - някогашната държавна компания, която създава Lada. Но внезапното намаляване на рублата, икономическите наказания след анексирането на Крим от Русия и възходящото наличие на други задгранични производители затрудниха френската компания да завоюва доста.

Lada, която в комунистическата ера държеше съвсем 80% от съветския пазар, означи, че делът й пада до 16% през 2014 година, от 22%, когато Renault влага.

 Най-скъпата Lada в историята на марката потегля от есента
Най-скъпата Lada в историята на марката потегля от есента

Топверсия на всъдехода Lada Vesta Cross SW

През април френската компания усили каузи си в АвтоВАЗ до мажоритарните 51%, а останалите са благосъстоятелност на съветския държавен оръжеен колос " Ростех " и по-малки акционери.

Френската компания изрази подготвеност да обърне нещата: пазарният дял на Lada се е възстановил до 20% предходната година, което я трансформира в най-хубавата марка на страната, а алисансът на Renault, в който влизат японските Nissan и Mitsubishi, държи 36% от съветския пазар.

През първата половина на 2018 година Lada осъществя облага за първи път от 2011 година насам, като продажбите набъбнаха с 21% до 170 000 автомобила и действен марж от 7.1%.

 Разкошната Lada, която има президента на АвтоВАЗ
Разкошната Lada, която има президента на АвтоВАЗ

Седанът по поръчка Vesta Signature е благосъстоятелност на Никола Мор

Renault и Nissan похарчиха над 500 млн. $, с цел да обновят фабриката в Толиати, и наеха дизайнера Стив Матин, деец от Mercedes и Volvo, с цел да даде нова визия на Lada. Контролът върху качеството беше затегнат, a чиновниците в АвтоВАЗ са понижени на половина до 46 000.

В завода в Толиати модели на Lada, Renault и Nissan се движат постепенно надолу по 2.25-километровата индустриална линия, като служащи в униформи прибавят към колите седалки, порти, табла и други елементи.

" Когато пристигнахме, това беше руско и сиво и те нямаха визия по какъв начин се вършат коли в чужбина. С по-добро качество пазарът на Lada е голям ", споделя Антони Град, който координира дизайна на марките на Renault.

 Представиха новата Lada Vesta Sport
Представиха новата Lada Vesta Sport

С модифицирано шаси и форсиран мотор

Фабриките на АвтоВАЗ са незадоволително употребявани, с потенциал от към 1 милион транспортни средства годишно, утроявайки продажбите на компанията през 2017 година Само 1/3 от производството в Толиати е автоматизирано, само че със междинни заплати от 480 $ месечно няма потребност от повече роботи, споделя Никола Мор, който управлява интервенциите на Renault в Русия и околните страни.

Консултантската компания PwC заяви за растеж на продажбите на съветски коли с 11% тази година до 1.6 млн. автомобила. Въпреки че това е малко повече от половината от рекордните 2.9 млн. продадени коли през 2012 година, съгласно Мор този напредък значи, че Lada може да просперира, без да печели пазарен дял.

Renault със своите 50 000 чиновници и 3 заводи в Русия, ще се възползва от по-слабата рубла, защото съвсем 80% от съставените елементи за Lada са създадени в страната. " Да си мощно локализиран е най-важната стъпка в смекчаването на риска ", отбелязва той.

 Започнаха продажбите на Lada Vesta в България
Започнаха продажбите на Lada Vesta в България

Цени сред 20 и 22 хиляди лв.

Увереността на Renault се основава на преобръщането на румънската марка Dacia, закупена преди 20 години. Макар да й е нужно известно време, от 2014 година тя стартира да печели на запад и през днешния ден е една най-печелившите марки в групата.

Инвестиционната банка Bryan, Garnier & Co. пресмята, че SUV-то Duster генерира марж на облагата, достигащ 10%, което го изравнява с първокласни марки като Mercedes и Audi и е галактическа цифра за модел с ниска себестойност.

Но Dacia продава в Западна Европа, което Lada не може да направи, тъй като колите й не дават отговор на стандартите за излъчванията на Европейския съюз. Така че бъдещето на Lada е обвързвано с икономическото здраве на Русия, което зависи от глобите и цените на петрола.

 Показаха актуализирана версия на най-евтината Lada
Показаха актуализирана версия на най-евтината Lada

Новата Granta е в стила X-Face на моделната гама Lada Vesta

Renault ще се възползва от повече независимост да понижи разноските и да потърси по-нататъшни жертви измежду служащите, счита Тим Ъркхарт, анализатор в консултантската компания IHS Markit.

Бившият основен изпълнителен шеф на АвтоВАЗ Бо Андерсон уволни хиляди чиновници и приключи договорите с снабдители, които съгласно него не дават отговор на стандартите за качество.

Темповете на съкращенията се забавиха, откакто някогашният изпълнителен шеф на General Motors, който бе подложен на критика от локалния сътрудник " Ростех ", напусна компанията през 2016 година

 5 аргументи да се обича и ненавижда Lada Vesta
5 аргументи да се обича и ненавижда Lada Vesta

Полезно четиво за сегашните и бъдещите притежатели на модела

Без повече съкращения ще бъде мъчно за Lada да реализира рентабилност, сходна на Dacia, споделя Ъркхарт. " Lada няма да бъде голям източник на облага задълго ", споделя той.

Renault шумно разгласи съветското възобновяване в предишното, изключително през 2010 година, когато съобщи, че маржовете му са " отлични ", тъкмо както пазарът бе подготвен да се срине. Това, което е друго през днешния ден, е, че Lada може да поддържа ниски разноски, споделяйки повече елементи с Renault и Nissan, твърди французинът Ив Каракацанис, който ръководи АвтоВАЗ от юни 2018 година

Има задоволително място за напредък, поради обстоятелството, че повече от половината коли в Русия са над 10-годишни. " Все още имаме дълъг път пред нас. Но сме на прав път ", съобщи Каракацанис.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР