Руският газов монополист оспорва нарастващите позиции на възобновяемите енергийни източници.

...
Руският газов монополист оспорва нарастващите позиции на възобновяемите енергийни източници.
Коментари Харесай

Защо газа и Газпром нямат шанс в сравнение с ВЕИ!


" Руският газов монополист оспорва възходящите позиции на възобновимите енергийни източници. В същото време обаче тези източници ще играят все по-важна роля в международната стопанска система, написа в собствен разбор за forbes.ru Владимир Сидорович.

На Петербургския интернационален стопански конгрес „ SPIEF-2018 “ шефът на " Газпром " Алексей Милер направи изявление по време на сесията " Газа като ефикасен инструмент за реализиране на екологичните цели на световната стопанска система ". В ревюто му се чуха редица енергийни легенди, които биха могли да доведат до неточности в планирането по какъв начин да се развива енергийния бранш и неправилни капиталови решения.

Ръководителят на газовия монополист стартира ревюто си с спорно изказване: " Икономическият напредък се мери преди всички с растежа на потреблението на електрическата енергия ". Статистиката за електропотреблението свидетелства за противоположното. В Съединените щати потреблението на електрическа енергия през днешния ден е на равнище от 2005 година, като първичната електрическа енергия е под равнището от 2000 година. В същото време от този момент в Съединени американски щати са се нараснали както Брутният вътрешен продукт, по този начин и неговото население.

В Германия от 1990 година насам Брутният вътрешен продукт е повишен с 50.5%, потреблението на електрическа енергия е скочило едвам с 9%, а потреблението на първична сила е намаляло с 9.7%. Серията от образци може да продължи. Това събитие е известно като " обособяване " (decoupling). Благодарение на бързото нахлуване на възобновимите енергийни източници и повишението на енергийна успеваемост, икономическият напредък към този момент се преглежда настрана от потреблението на изкопаемите горива.

В какво бърка " Газпром "

Надеждата от увеличение на търсенето на въглеводородни излъчвания нормално е обвързвана с разрастващите се страни. Но каква е сигурността, че поради огромното многообразие от различни енергийни източници, ще бъдат предпочетени твърдите горива? Например, страни от Африка, където има недостиг от електрическа енергия, през днешния ден желания вид са промишлените и разпределителни слънчеви генератори в комбиниране с местни слънчеви панели, и на никое място не се построява огромна енергопреносна инсфраструктура по стандарите от 20 век.

" Структурата на световния баланс на горивата, както виждаме, не се трансформира, тя е много постоянна. Ние не виждаме възобновимите източници да заемат преобладаващи позици и да имат чак подобен преобладаващ дял и позиция в структурите на световния енергиен баланс “, установи Алексей Милер, сравнявайки предишното и актуалната обстановка. Това значи ли, обаче, че " това което е било, ще бъде и в бъдеще; и това, което се е случило преди, ще се случва и за напред?

Нашето време не се назовава просто интервал на енергийна промяна или даже гражданска война. Във времена на радикални софтуерни и структурни промени методът на екстраполация не е работещ. Вижте прогнозите за развиването на източници, които работят със слънчева сила, на Международната организация по енергетика (МАЕ), която се трансформира в виц. Днес е значимо да се обърне внимание не на общите настоящи индикатори за потреблението на първичната сила, а на измененията в структурата на потреблението и тяхната динамичност.

Ръководителят на " Газпром " има вяра, че тези промени са незначителни. Например, слънцето и вятърът " дават към 5% от продукцията на цялата електрическа сила в света ". Тези 5% са доста показателни. Пет бяха през вчерашния ден, през днешния ден са седем. Тоест, процентът на измененията е по-висок, в сравнение с наподобява за мнозина.

Милeр мултиплицира и още един постоянно срещан мит – че " слънчевата и вятърна сила изискват съвсем 100% резервен/алтернативен потенциал на обичайни горива. " Това е обикновенно жонглиране, в което терминът " авариен " е подвеждащ. Защото можем да кажем, че една обособена газова мощ също изисква 100% различна мощ, защото никой обект не е изцяло благонадежден и в този смисъл, тя е нужда за производството на газ като цяло”. В реалност енергийните системи не са построени по подобен метод, че да резервират избрана група електроцентрали. Важно е цялата система да подсигурява, че предлагането и търсенето на електрическа енергия съответстват.

" Не е належащо да се построяват никакви спомагателни разпределителни мощности, които да са свързани с разнообразните възобновими енергийни източници (ВЕИ), включени в енергийната система, " - се споделя в отчета на МАЕ (The Power of Transformation: Wind, Sun and the Economics of Flexible Power Systems, стр. 74).

В Германия съвсем три пъти са се нараснали конфигурираните мощности за слънчева и вятърна сила в интервала 2008-2014, като в това време се регистрира липса на напредък, както и понижаване на уравновесения запас в електроенергийната система.

Експерти от Националната лаборатория „ Лорънс Бъркли “ в Съединени американски щати (подразделение на министерството на енергетика на САЩ) организираха огромно изследване на последствията от разпространяването на " мощно променливи " източници на електрическа енергия (слънчеви и вятърни генератори) за пазара в Съединени американски щати. Авторите стигат до извода, че в случай че тези възобновими енергийни източници създават до 40% от електрическата енергия, това ще докара до леко понижаване на " твърдите " енергийни източници (firm capacity).

Как и за какво газа губи прелест

Това, за което Милeр е прав, е очевидното: построяването на нова слънчеви или вятърни електроцентрали не значи, че внезапно ще бъдат извадени от енергийната система обичайните индустриални мощности на електрическа енергия. Просто тези обекти ще стартират да работят с по-малък коефициент на потребление на конфигурираните мощности (KIUM) и ще играят по-голяма роля на доставчиците на сила, в сравнение с за нейното произвеждане.

Но и тази функционалност на газовите електроцентрали последователно ще бъде сложена под въпрос. Ръководителят на " Газпром " се съмнява в конкурентоспособността на системи, които употребяват възобновими енергийни източници, само че не щеш ли излязлото през май изследване на Rocky Mountain Institute (RMI) демонстрира, че към този момент усъвършенствани портфейли от възобновими енергийни източници, за предпазване на сила и на други въглеродни свободни запаси, имат същата мощ, създават същата електрическа енергия и дават същите систематични услуги каквито и газовите електроцентрали, като в доста случаи могат да заменят газовата генерация, осигурявайки обилни икономии на разноските.

В напълно обозрим небосвод – от 10 до 25 години, разноските за нови енергийни технологии евентуално ще паднат под експлоаталицонните (оперативни) разноски, нужни за една апаратура с смесен цикъл. Това значи, че ще бъде по-евтино да пуснат в употреба нов " портфейл на чисти технологии " (примерно вятърна електроцентрала с акумулиране на енергия), в сравнение с да се употребяват сегашните газови централи.

Тенденцията към декарбонизация на енергийната промишленост е толкоз явна, че просто е аморално да не се вижда. Това е залегнало в законодателството на европейските страни, уставите и капиталовите проекти на енергийните компании. Италианският Enel, френският EDF, най-големите производители на електрическа енергия в света, са се заели да подсигуряват обезвреждане на въглеродните излъчвания до 2050 година Членовете на Европейската асоциация за електрическа енергия (Eurelectric) подписаха меморандум за превръщането на енергийната промишленост във въглеродно неутрална " доста преди средата на века ".

Газа, несъмнено, дълго време ще поддържа мощна позиция в доставките на топлоенергия и комбинираното произвеждане на електрическа енергия и топлоенергия.

Но в тази сфера на европейския пазар, който е основен за съветския колос „ Газпром “, се следят трендове, които явно са тревожни. Например шведският енергиен тръст Vattenfall, работещ в пет страни в света от Европа, пое доброволни задължения да приключи потреблението на изкопаемо гориво в границите на едно потомство. В този случай става въпрос освен за електроенергетиката, само че и за топлоснобдяването, където от 2030 година газа ще бъде сменен с технологии от вида на електроенергия-топлинна и синтетичен газ. Няма подозрение, че сходен бизнес модел ще се изследва и популяризира.

Напълно отделяйки главното обръщение от отчета на А.Милер – смисъла и каузи на природния газ в международната енергетика ще пораства. Няма никакви подозрения, че „ идващите 20 години ролята на изкопаемите източници ще остане забележителна “. Въпреки това не може да не се обърне внимание на възходящата несигурност в частта във връзка с бъдещата конструкция на международното енергопотребление и повишението на риска от вложения в плановете, предполагащи други периоди за откупуване. Енергийната гражданска война може да промени обстановката на пазара по-бързо в сравнение с си мислим.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР