Руският газов монополист "Газпром" съобщи, че продължава да изпраща газ

...
Руският газов монополист "Газпром" съобщи, че продължава да изпраща газ
Коментари Харесай

Газпром: Продължаваме транзита на газ през Украйна

Руският газов монополист "Газпром " заяви, че продължава да изпраща газ за Европа през Украйна съгласно договорите с клиентите си, съобщи Ройтерс.

Другият съветски газопровод - "Ямал Европа ", който върви през Беларус и Полша, от неделя още веднъж работи в реверсивен режим и по него тече газ от Германия към Полша, сочат данни на немския мрежови оператор Gascade.

По време на съвещанието на министрите на енергетиката от Европейския съюз през днешния ден се чака Европейската комисия да показа собствен разбор на настоящата обстановка със сигурността на доставките на нефт и природен газ, както и с цените на силата в подтекста на военните дейности сред Русия и Украйна.

Това оповестиха за Българска телеграфна агенция от българското Министерство на енергетиката и прибавиха, че Европейска комисия ще показа и симулации на разнообразни хипотетични сюжети по отношение на развиването на военните дейности. Министър Александър Николов ще взе участие в съвещанието.

Както заяви през вчерашния ден Българска телеграфна агенция, министрите на енергетиката от Европейски Съюз ще заседават изключително през днешния ден, с цел да обсъдят цените на енергоносителите. След съветското навлизане в Украйна министрите ще обсъдят положението на енергийните пазари, се показва в известието на Съветът на Европейски Съюз.

Отбелязва се, че дейностите на Русия са предизвикали повишаване на цените на газа в Европейски Съюз и на петрола в международен мащаб. Предвижда се диалозите да обзет въпроса със сигурността на доставките на фона на украинската рецесия и вероятни дейности от европейска страна.

Цените на природния газ в Европа още веднъж се покачиха при откриването тази заран на търговията на интернационалната борса ICE. В 9:00 часа българско време синьото гориво нарастна с над 35 % и надвиши 1400 $ за 1000 куб. метра или 127 евро за мегаватчас.

Впоследствие априлските фючърси на хъба TTF в Нидерландия се намалиха до 108 евро, само че по-късно още веднъж започнаха да се покачват и доближиха 111.50 евро за мегаватчас. Към 11:20 часа българско време природният газ се продава за 112.50 евро за мегаватчас.

Цените на суровия нефт Брент през днешния ден доближиха 102.30 $ за барел, а рано тази заран даже скочиха до 105.07 $ за барел, което се случва за първи път от 2014 година Фючърсите на американския лек недопечен нефт посктъпнаха с близо 5 % до 96.40 $ за барел. Към 01:05 часа българско време тази заран стойностите скочиха до 98.79 $ за барел, сочат данните на борсата ICE.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР