Руският газов гигант „Газпром“ се опитва от 2011 г. да

...
Руският газов гигант „Газпром“ се опитва от 2011 г. да
Коментари Харесай

„Ди Велт“ пророкува: „Северен поток 2“ няма да го бъде

Руският газов колос „ Газпром “ се пробва от 2011 година да стартира строителството на газопровода „ Северен поток 2 “ през Балтийско море до Германия. Компанията към този момент осъществя планът за първия газопровод - „ Северен поток 1 “.

Това докара до обилни несъгласия сред Полша и Германия. „ Северен поток 2 “, макар новата вълна от рецензия от Полша и възраженията на Еврокомисията, Европарламента и огромна част от страните-членки на Европейски Съюз би трябвало да бъде издигнат до 2019 или 2020 година Тогава 70% от съветския газ ще тръгне по балтийското трасе. Само че през днешния ден бъдещето на „ Северeн поток 2 “ наподобява неприятно, написа Райнхарт Бютикофер във в. „ Ди Велт “, представен от БГНЕС.

Не би трябвало да притежаваш качествата на оракул, с цел да схванеш, че обичаният план на Путин няма да стане действителност. Берлин към този момент схвана, че планът не се вписва в общото уравнение и ще избави останалата част от Европа от разногласия по този въпрос.

И без това „ Северен поток 2 “ опонира на всички съществени цели на енергийната политика на Европейски Съюз. На последното съвещание на Съвета на министрите на Европейски Съюз по въпросите на околната среда се сътвори мощен фронт, настояващ Еврокомисията да организира договаряния с Москва за рамковите условия на плана „ Северен поток “. Формално Европейският съвет ще даде мандат на Еврокомисията евентуално след края на лятото.

Провеждането на договаряния от Европейски Съюз значи, че концепцията на министъра на външните работи Зигмар Габриел за пробутване на „ Северeн поток 2 “, заобикаляйки европейските енергийни закони, се е провалила. Доколко бързо ще се удаде на Европейски Съюз да съгласува с Русия рамково съглашение, остава неразбираемо.

Само че неизбежно е забележителното закъснение. „ Газпром “ не може да разчита преди изясняване да получи нужното позволение от Швеция и Дания. Освен това съглашение сред Европейски Съюз и Русия би трябвало да бъде утвърдено от Европарламента. Трудно е да се повярва, че някой знае какъв брой пъти Екологичен потенциал към този момент е дал своя вот срещу „ Северен поток-2 “.

Засега по въпроса за „ Северен поток 2 “ канцлерката се е окопала зад претексти, с цел да не би трябвало да взима позиция всъщност по различията за мащаба на енергийната взаимозависимост от Русия. Сега Меркел би трябвало да реши и да предотврати рисковото развиване на обстановката.
В западна посока Германия построява политически мостове към Еманюел Макрон, с цел да бъде приведена още веднъж в деяние обичайна ос в Европейски Съюз.

Отношенията с изтока са по-сложни, в сравнение с бяха преди обединяването. За да бъде избегнато опълчването на Изтока и Запада вътре в Европейски Съюз, от времето на външния министър Ханс-Дитрих Геншер цели генерации немски политици са работили за разширението на френско-германската ос до триъгълник „ Париж-Берлин-Варшава “. Това през днешния ден е по-важно, тъй като Полша е ръководена от доста комплицирани сътрудници.

„ Северен поток 2 “, който е нездравословен от позиция на екологията и енергийната политика, в актуалната обстановка се трансформира и в главен препъникамък за вероятен пробив в Европейски Съюз. Поради това Берлин не следва да продължава да пилее своята сила за плана за газопровода. Ние имаме по-важни неща, които би трябвало да строим.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР