Руският газ вероятно е едва 10% под пазарната цена Групата

...
Руският газ вероятно е едва 10% под пазарната цена Групата
Коментари Харесай

След дълго отричане властта започва връщане към "Газпром"

Руският газ евентуално е едвам 10% под пазарната цена Групата длъжностен кабинет-работодатели-синдикати в хор го оповестиха за единствен и на ниска цена вид С този ход България се отдалечава от западните си сътрудници и опциите за различни доставки
" Вече е неизбежно да стартираме договаряния с " Газпром " за възобновяването на доставките по контракта. " Това разгласи през днешния ден енергийният министър Росен Христов след съвещание на спешния щаб и безусловно удостовери всички подозрения, че още през цялото време служебното държавно управление.

Първото деяние на назначения от президента Румен Радев кабинет беше основаването точно на спешния щаб за газа, оповестено на изключителна вечерна конференция, на която се заприказва за " безпорядък и съсипия " и се обрисуваха страшни картини за България. Още тогава се чуха мнения, че съзнателно се всява боязън и суматоха, с цел да може по-късно да се стимулира връщането към " Газпром ".

Филмът дотук се разви в 3-4 серии. Първо се сподели, че газ няма и ще стоим на мрачно и студено. След това, когато се разбра, че това е неистина, се сподели, че газ има - контрактувани са 7 танкера от Съединени американски щати, само че няма по какъв начин да го доставим. Когато и това изказване рухна, пристигна нов рефрен - различният полутечен газ е доста безценен и по тази причина не го желаеме. На финала бяха поканени работодатели и синдикати, които обществено обявиха, че не желаят кой да е газ, а на ниска цена и по тръба. Внушението - към този момент няма други разновидности и единственото избавление е да се молим на руснаците да възобновят доставките.
Реклама
" Не си правете илюзията, че това ще стане с един имейл до руснаците и че ще получим най-ниска цена. Ситуацията с " Газпром " не е розова. Не чакам лесни и бързи договаряния. Ще бъдат доста сложни поради всичко направено досега ", сподели още енергийният министър, допълвайки, че предходното държавно управление е направило всичко допустимо договорът с " Газпром " да не може да действа, като е изгонило дипломатите и прекратило връзката.

" Трябва да компенсираме всички дейности на предходното държавно управление с руснаците, с цел да реализираме триумф ", безапелационен бе Христов.

От всичко казано по време на брифинга на щаба излиза наяве, че още идната седмица ще се стартират договаряния с " Газпром ", тъй че доставките да могат да се възобновят от началото на октомври. Ще се търси и вид да бъдат взети всички пропуснати количества през миналите месеци, като се продължи договорът и в първите месеци на 2023 година (той изтича на 31 декември 2022-а).

Ефектът от сходен ход ще има дълготрайни последствия. България още веднъж ще се нарежда като нерешителен сътрудник, който бързо си мени геополитическата позиция, ще разколебае различните на съветските снабдители на газ да вършат бизнес тук и най-много - още веднъж ще разреши на Москва да унизи София.
Реклама
А и няма никаква гаранция, че в случай че отново се върнем към руснаците, те няма да ни спрат доставките тъкмо в средата на зимата. Тогава обаче ще е късно за каквито и да е други възможности.
По-евтин ли е съветският газ
Основната теза, която изрекоха участниците на брифинга на спешния щаб, преди да бъде изплюто камъчето за връщането на " Газпром ", бе, че бизнесът и синдикатите не желаят просто газ (какъвто всички се съгласиха, че има), а тъкмо избран - доставен по тръба и на цена до 250 лева./мВтч.

Според ръководителя на АИКБ Васил Велев България губи по 180 млн. лева на месец от това, че не получава съветски газ по контракта с " Газпром ". По думите му той може да бъде доставян на цена от 200 лева на мВтч съгласно формулата му. Това, че съветският газ е най-евтин, бе и съществена теза на Ваня Григорова от КТ " Подкрепа ".

" Имайки това задание от бизнеса и синдикатите, в идната седмица или най-късно до края на месеца ще предложим решение, основано на техните претенции. За да няма обезщетения, би трябвало да взимаме най-евтиния газ ", заключи обстановката ръководителят на спешния щаб и вицепремиер Христо Алексиев. Той даже заплаши с повдигане на налозите, в случай че не се откри на ниска цена газ, явно визирайки за подобен точно съветския.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР