Руският флот ще е първият, който инсталира хиперзвукова оръжейна система

...
Руският флот ще е първият, който инсталира хиперзвукова оръжейна система
Коментари Харесай

Две минути до унищожение: Толкова има САЩ срещу руската ракета "Циркон"

Руският флот ще е първият, който конфигурира хиперзвукова оръжейна система на своите кораби и подводници, следва от оценките на американските военноморски анализатори.

Според техни предварителни данни, Русия ще приключи тестванията на новата хиперзвукова крилата ракета "Циркон " следващата година, оповестява Popular Mechanics.

Руската хиперзвукова крилата ракета "Циркон " ще може да лети със скорост над 10 000 км в час, а тестванията ще бъдат приключени през идната година, написа Popular Mechanics.

В същото време ракета от този вид може да се употребява за нанасяне на светкавични удари по цели на сушата или ударни групи самолетоносачи, "унищожавайки ги за минути ", показва изданието.

Военноморският анализатор Х. И. Сътън, написа във "Форбс ", че първото изстрелване на ракетата "Циркон " от подводница е планувано за идната година.

Според него тестванията ще се проведат с новата многоцелева нуклеарна подводница на съветския флот К-561 "Казан ".

Сътън има вяра, че Русия е доста напреднала в технологията за основаване на хиперзвукови ракети и ще бъде първата страна, която е способна на действителна бойна приложимост на хиперзвуково оръжие.

Хиперзвуковото оръжие лети към задачата със скорост от 5 до 10 Мах. Крейсерната скорост на "Циркон ", съгласно Popular Mechanics, ще бъде към 8 Мах.

Ракетата лети на височина 30-40 км, където въздушното противодействие е ниско.

Такава височина на полета може доста да усили обсега и скоростта на ракетата. Предвижда се да се размени тежката противокорабна ракета P-700 "Гранит " с тази.

Според Popular Mechanics, "Циркон " е двустепенна ракета. Според непотвърдени сведения, полетът на ракетата е от 400 до 1000 километра.

Предвижда се хиперзвуковите ракети "Циркон " да бъдат включени във въоръжението на нуклеарните подводници от пето потомство на плана "Хъски ".

Такива ракети ще бъдат включени и в обсега на оръжията на тежките нуклеарни ракетни крайцери "Петър Велики " и "Адмирал Нахимов " на план 1144 "Орлан ", както и подводниците "Проект 885М ".

Мултифункционален радар SPY-1, инсталиран на крайцери и разрушители на Военноморски сили на Съединени американски щати като Ticonderoga и Arly Burke, съгласно Popular Mechanics, ще може да открие "Циркон " на разстояние не повече от 192 благи.

В този случай времето от момента, в който обектът е открит до откриването на огън от противоракетните ракетни системи за корабите на Военноморски сили на Съединени американски щати ще бъде не повече от две минути.

Именно през този интервал бойните екипажи ще би трябвало да класифицират задачата, да я заловят по един или различен способ и да открият огън, с цел да нападат "Циркон " в зоната на съответната система за Противовъздушна отбрана.

От друга страна, в случай че "Циркон " в непосредствена непосредственост до задачата от огромна надморска височина премине в режим на пикиране и по-късно продължи полета си на извънредно ниска височина, тогава вероятността сходна цел да бъде унищожена от на практика всеки флот на света ще бъде нулева.

В този случай "Циркон " ще лети на височина към 60 метра, а обсегът за разкриване и пукотевица с радари на корабите на Военноморски сили ще бъде единствено 34 благи.

При този сюжет на бойните екипажи на атакувания транспортен съд остават по-малко от двадесет секунди, с цел да уловят задачата, да открият огън и да ударят "Циркон " най-малко на близката граница на засегнатия регион. Такива шпации от време вършат сполучливото заличаване на хиперзвукова цел доста малко евентуално.

Въпреки това, не всичко е изгубено, съгласно Popular Mechanics, отбелязвайки, че може се да усили времето, като се сложи електронното съоръжение на по-голяма надморска височина. Това ще разреши откриването в доста по-големи граници.

Друга потребна мярка, съгласно Popular Mechanics, е автоматизирането на отбранителната система на кораба, което разрешава на изкуствения разсъдък да реагира на ракетните закани автоматизирано, без присъединяване на човек в контролния цикъл.

Това обаче е "рисковано предложение, в случай че се водят военни дейности, където може да участват цивилен кораби и самолети ".

Според създателя на материала, "Циркон " е доста мъчно да се управлява при такива високи скорости. В този случай, съгласно изданието, са вероятни съществени неточности.

Този проблем обаче се взема решение от единствено себе си, в случай че е екипиран с термоядрена бойна глава. В този случай вероятността за пропуск не е сериозна.

Голяма паника провокира фактът, написа Popular Mechanics, че "Циркон " евентуално би могъл да бъде употребен за осъществяване на по този начин наречените "удари обезглавяване " против военно-политическото управление на Съединени американски щати, което би подкопало способността за възмездие в нуклеарна война.

Сценарият "обезглавяване " допуска, че съветските подводници стартират неочаквана нуклеарна ракетна офанзива, която опустошава Вашингтон, даже преди управлението на Съединени американски щати да подреди отговор.

Правителството на Съединени американски щати към този момент е много обезпокоеното от опасността от всеобщ удар от дозвукови крилати ракети, летящи на извънредно ниска височина.

За да се противодейства на тази опасност, Системата за обединена защита против този вид оръжие употребява радарно разследващо съоръжение, ситуирано на огромна надморска височина. Тази система се назовава JLENS (Съвместна система за наземна офанзива с крилати ракети с вдигнати мрежови сензорни системи).

JLENS се състои от два балона, оборудвани с радари, ситуирани на 10 000 фута над източното крайбрежие на Съединени американски щати, които следят ниско летящи крилати ракети.

Как американското военно и политическо управление възнамерява да се отбрани от "удар обезглавяване " с хиперзвукови крилати ракети, към момента не е известно.

На 1 март 2018 година в известие до Федералното заседание Владимир Путин показа най-новите типове съветски оръжия, които нямат аналози в света, написа "Газета.ру ".

Това са тежката междуконтинентална балистична ракета "Сармат ", нуклеарното торпедо с отдалечен обхват "Посейдон ", крилатата ракета "Буревестник " с нуклеарен реактор, авиационната ракетна система "Кинжал ", лазерно и хиперзвуково оръжие. "Циркон " е една от шестте нови оръжейни системи.

Съветникът на Министерството на защитата на Руската федерация Андрей Илницки и член на Президиума на Съвета по външна и отбранителна политика на Руската федерация Александър Лосев считат, че смисъла на сериозните технологии в региона на националната защита внезапно нараства за Русия в актуалната обстановка.

Това изяснява акцента на Русия върху развиването на армията и научно-технологичния капацитет.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР