Руският енергиен гигант Лукойл“ обмисля да раздели звеното си за

...
Руският енергиен гигант Лукойл“ обмисля да раздели звеното си за
Коментари Харесай

Собственикът на „Лукойл Нефтохим“ се разделя на две

Руският енергиен колос „ Лукойл “ обмисля да раздели звеното си за търговия с нефт – Litasco. То е притежател на нефтената рафинерия в Бургас – „ Лукойл Нефтохим “. Освен това съветският „ Лукойл “ обмисля да продаде и част от рафинериите си в Европа, защото се стреми да ограничи въздействието на глобите и идното европейско ембарго върху съветския недопечен нефт.

Идеята на най-големия частен производител на нефт в Русия е да преструктурира комерсиалното си поделение Litasco, като сътвори две сдружения – едното със седалище в Женева, а другото – в Дубай, показват източници на Bloomberg. Коментарите идват към две седмици след първите клюки, че притежателят на рафинерията в България се мести в Дубай.

„ Лукойл “, която сама по себе си не е под глобите на Европейски Съюз, изследва и опцията да продаде своята рафинерия ISAB в Сицилия с потенциал от 300 000 барела дневно, споделиха други хора, осведомени с този план. Рафинерията купува стремително съветския нефт Уралс, само че има риск Litasco да не може да ѝ доставя суровина, когато възбраната на Европейски Съюз за морски доставки влезе в действие на 5 декември.
Изток и Запад
Litasco е купувала и продавала към 4 милиона барела сурово и рафинирано гориво дневно през 2019 година, съгласно уеб страницата си, което я прави един от най-големите търговци на нефт в света.

Според проекта за комерсиалното поделение, офисът в Женева ще се назовава Litasco West. Фирмата ще продължи да доставя неруски недопечен нефт и да ръководи рафинериите в България и Румъния.
  „ Лукойл Нефтохим “ има позволение да работи макар глобите
Компанията ще поддържа и миноритарен дял в следеното от TotalEnergies SE оборудване Zeeland в Нидерландия.

Дубайският офис, прочут като Litasco Middle East, ще дава отговор за търговията с съветски нефт и ръководството на азиатските интервенции, в това число офиса на компанията в Сингапур, настояват източниците на Bloomberg.

Въпреки че подразделението в Дубай ще продължи да бъде благосъстоятелност на съветската „ Лукойл “, не е ясно дали дяловото присъединяване в подразделението в Женева ще се промени, споделиха те. Швейцария последва Европейски Съюз в налагането на все по-строги ограничавания върху някои артикули, банки и лица, считани за близки до Кремъл.

Litasco към този момент реалокира по-голямата част от комерсиалния си бизнес в Дубай, където броят на чиновниците набъбна от 10 преди нашествието на Русия до към 40 сега.

Дубай се трансформира в топ дестинация за съветски лица и компании, които желаят да се реалокират в чужбина. Обединените арабски емирства, чийто главен бизнес център е Дубай, не последваха Европа и Съединени американски щати в глобите против Русия. Освен това е прелъстителен поради ниските налози.

ISAB, покрай град Сиракуза и една от най-големите рафинерии в Европа, притегли интереса на евентуални купувачи, в това число основаната в Дубай Onex Holding и американския фонд Crossbridge Energy Partners. Не е ясно дали и двете наддавания напредват.

Италианското държавно управление следи от близко обстановката в рафинерията с наближаването на ембаргото от 5 декември. ISAB доставя към една четвърт от италианските горивни артикули и наема повече от 3000 души директно и непряко.

През март държавното управление съобщи, че не възнамерява да национализира завода.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР