Руският енергиен гигант Газпром обяви, че е подписал протокол с

...
Руският енергиен гигант Газпром обяви, че е подписал протокол с
Коментари Харесай

Турция пусна сухопътното трасе на Турски поток, след като получи 1 млрд. долара от Русия

Руският енергиен колос " Газпром " разгласи, че е подписал протокол с турското държавно управление за построяването на сухопътен сектор от газопровода " Турски поток ".

Подписаният протокол е основа за началото на построяването на сухопътен сектор от газопровода на турска територия, прецизира БГНЕС.

" Турски поток " би трябвало да стартира от източното крайбрежие на Черно море, върви по морското дъно до Северозападна Турция и по-късно би трябвало да продължи по сухопътното трасе. Първоначалният проект беше за четири тръби - две от които единствено за Турция и оттова насетне - продължение през Балканите към Европа. На 10 октомври 2016 година беше подписан контракт за пробутване на тръба за Турция с потенциал 15,75 милиарда куб. метра годишно, като сумарният потенциал с втората тръба ще доближи 31 милиарда куб. метра. Предвижда се опция за разширение до четири тръби с общо пропускане на 63 милиарда куб. метра газ на година - толкоз, колкото беше планувано за " Южен поток ".

Досега Анкара отлагаше издаването на заповед за градеж на сухопътното трасе на газопровода поради разногласието към цената на съветския газ, внасян за Турция.

Съобщението на " Газпром " пристигна, откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Анкара и Москва са постигнали съглашение за промяна в цената на разпределения съветски газ за 2015 и 2016 година, с което Русия ще върне на Турция 1 милиард $.

" След дълги диалози беше реализирано съглашение за промяна на цената от 10,25% за разпределения през 2015 година и 2016 година газ. Разликата в платената сума за двете години, която е 1 милиард $, ще бъде върната на Турция “, сподели Ердоган.

Редактор: Ивайло Ачев
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР