Руският диригент Валерий Гергиев е уволнен от ръководната си позиция

...
Руският диригент Валерий Гергиев е уволнен от ръководната си позиция
Коментари Харесай

Валерий Гергиев беше уволнен от Мюнхенската филхармония заради отказ да осъди войната в Украйна

Руският диригент Валерий Гергиев е уволнен от управителната си позиция в Мюнхенския филхармоничен оркестър с решение на кмета на баварската столица Дитер Райтер. 

Причината за отстраняването на Гергиев - един от най-близките съидейници на Владимир Путин в съветските културни среди - е отводът му да осъди военната атака на Русия в Украйна. 

На 25 февруари Дитер Райтер разгласява отворено писмо, в което моли Гергиев да заеме позиция против войната. 

" Изразих позицията си пред Валерий Гергиев и го приканих да се дистанцира ясно и недвусмислено от бруталната офанзива, кояот Путин води против Украйна - по-специално против нашия побратимен град Киев. Ако Валерий Гергиев не направи позицията си ясна до понеделник, той повече не може да остане на поста си като основен диригент на нашата филхармония ", се споделяше в първото писмо на кмета Райтер. 

Гергиев не е дал отговор на настояването му. 

Кметът на Мюнхен показва, че е очаквал диригентът да премисли своята " положителна оценка за съветските държавни ръководители " - само че на вятъра. 

" В настоящата обстановка това щеше явен сигнал за оркестъра, публиката, обществеността и ръководството на града за това дали можем да работим дружно. След като това не се случи, ни остава само неотложно преустановяване на връзките ", споделя Райтер. 

Само преди няколко дни Гергиев беше свален и от екипа на Виенската филхармония, на който следва да изнесе концерти в " Карнеги хол " в Ню Йорк. 

Последният му концерт в България беше проведен под патронажа на Румен Радев и брачната половинка му Десислава през септември 2021 година Тогава билети не се продаваха, а посетителите в зала " България " бяха единствено дипломати, музиканти и хора, поканени от президентството. 

68-годишният Валерий Гергиев е музикален шеф на Мариинския спектакъл в Санкт Петербург и основен диригент на Мюнхенската филхармония. През 2013 година получава премията „ Герой на труда “ на Руската федерация за заслугите си за страната и народа. 

Гергиев е предан покровител на съветския президент и поддръжката му към разнообразни политики на Путин, в това число анексирането на Крим, е била причина за митинги по време на предходни негови участия в Ню Йорк. През 2014 година Гергиев показва поддръжката си за дейностите на Путин в Донецк. Близките му връзки с президента се зараждат още до момента в който Путин е заместник-кмет на Санкт Петербург.

През 2012 и 2018 година той е част от инициативния комитет за кандидатурата на Путин за нов мандат като държавен глава. През 2018 година става член на съвета по културата и изкуствата към президентската институция. 

Диригентът има своя благотворителен фонд, в чийто попечителски съвет влизат Алексей Кудрин (бивш министър на финансите) и Герман Греф (директор на Сбербанк). 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР