Руският държавен орган за опазване на околната среда заяви, че

...
Руският държавен орган за опазване на околната среда заяви, че
Коментари Харесай

Щетите от екокатастрофата в Норилск са за над 2 млрд. долара

Руският държавен орган за запазване на околната среда съобщи, че минният колос " Норилск Никел " би трябвало да заплати 2 милиарда $ вреди за големия разлив на гориво в Арктика.

" Росприроднадзор " съобщи, че е изпратил искане за " непринудено обезщетение " до дъщерно сдружение на " Норилск Никел ", НТЕК, като прави оценка вредите върху арктическите подпочвени и водни запаси на 147,8 милиарда рубли.

Според публично известие, провалите върху водите са за 147.046 милиарда рубли, а върху почвата - за 738.616 милиона рубли.

Акциите на " Норилск Никел " в Москва паднаха с близо 5 % след изказването в понеделник. Компанията се управлява от най-богатия човек на Русия Владимир Потанин, чието положение се прави оценка от " Форбс " на 23,5 милиарда $.

Говорител на " Норилск Никел " съобщи, че компанията към момента не е получила документите от Розприроднадзор.

Екатострофа стана на 29 май, откакто от резервоара на електроцентрала, благосъстоятелност на " Норникел ", изтекоха 21 000 тона дизел. То попадна в почвата и в околните реки и се трансформира в сериозна опасност за сензитивната екосистема в тази част на Арктика. Екоорганизацията " Грийнпийс " съпостави този случай с злополуката, породена при приключването на нефт от танкера " Ексон Валдес " през 1989 година в Аляска.

Концернът и мощно подвластните от него локални управляващи се опитваха в продължение на дни да прикрият злополуката.

Едва на 3 юни бе оповестено изключително състояние, с което екокатастрофата бе приета за събитие от народен мащаб и за най-голямата в Арктика.

Във видеоконференция с президента Путин олигархът Потанин увери, че неговата компания ще поеме всички разноски за премахване на породените вреди. Той загатна даже рекордно високата за Русия сума от 10 милиарда рубли, което се равнява на към 127 милиона евро.

Според специалисти обаче възобновяване на вредите върху природата ще отнеме години.

Компанията и експертите по изключителните обстановки не престават да събират нечистата от горивния разлив почва и горивото от локалните реки. Президентът на Русия Владимир Путин сподели, че мащабите на интервенцията по разчистване са невиждани за страната. Според Норникел над 90 % от разлятото гориво е било събрано или отстранено до момента.

Във връзка с повредата се водят четири наказателни каузи. През юни в Норилск стана още един случай със замърсяване при нелегално прекачване на течни боклуци.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР