Руският държавен лидер и върховен главнокомандващ въоръжените сили Владимир Путин

...
Руският държавен лидер и върховен главнокомандващ въоръжените сили Владимир Путин
Коментари Харесай

Руският печат: Парадът на победата в Москва прокарва връзка между две епохи

Руският държавен водач и висш главнокомандващ въоръжените сили Владимир Путин взе " най-закономерното и исторически премерено решение " - тазгодишният Парад на успеха по случай годишнината от разгрома на нацизма да се състои на 24 юни, на същата дата, както и преди 75 години, след края на Великата отечествена война (1941-1945). Тази взаимовръзка сред двете столетия е мотив за следващ път да оценим мащаба на отминалите събития, декларира в " Росийская газета " историкът и някогашен министър на културата Владимир Медински, през днешния ден асистент на президента Путин.

Грижата за ветераните, за здравето на гостите и участниците в проявата станаха причина юбилейният церемониал, обичайно провеждан в Русия на 9 май, да бъде отсрочен за по-късна дата, прецизира московският официоз по отношение на коронавирусната рецесия.

" Съдбата постави всички неща по местата им. И предопредели вярната дата. На 24 юни погледите ни ще бъдат устремени към Червения площад " в Москва, написа създателят на " Росийская газета ".

" Известия " разгласява поредност архивни снимки, разказващи за парада в съветската столица на 24 юни 1945 година В различен материал вестникът акцентира, че тазгодишната гала в Москва ще е по-мащабна от всички прояви през миналите години.

Шествието ще включва " огромна историческа част ", само че ще бъде показана и най-модерна техника, в това число засекретена до момента и невиждана даже на фотоси. Освен съветски военни ще вземат участие и представителни елементи от 13 страни - съдружници и другари на Русия: Монголия, Сърбия, Китай, Индия, Молдова, Таджикистан, Туркменистан, Азербайджан, Армения, Беларус, Узбекистан, Казахстан и Киргизстан, показва изданието.

" Комсомолская истина " помества цялостна скица и график на утрешния войскови марш в Москва, в който ще се включат към 14 000 души и оркестър с близо 900 музиканти.

Зрителите ще видят общо 234 модела историческа и съвременна военна техника. Освен именитите машини от Великата отечествена война на Съветския съюз по площада ще минат съветски танкове Т-90М и Т-80БВМ, разнообразни бронирани коли, системи за залпов огън, ракетни и ракетно-артилерийски комплекси, бойни машини за отдалечено миниране и разминиране. Над Москва ще прелетят 75 самолета и хеликоптера, измежду които последни модели съветски изтребители, стратегически бомбардировачи и въздушни цистерни. Най-интересен ще бъде МиГ-31, който носи най-новата и неповторима хиперзвукова ракета " Кинжал ", написа всекидневникът.

И също като преди 75 години на следващия ден вечер над Москва ще проехти празничен салют от 30 залпа - общо 10 тона пиротехника или над 2000 снаряда, прибавя " Комсомолская истина ".

Парадът ще стане и програмна декларация на съветското министерство на защитата, обвързана с две дати: приключването на десетгодишната оръжейна стратегия, за която са изразходвани астрономическите 23 трилиона рубли, и стогодишния празник на танковата индустрия в Русия, отбелязва " Независимая газета ".

Според министъра на защитата Сергей Шойгу на следващия ден в Москва за пръв път ще бъдат показани пред аудитория 24 нови съветски бойни машини, в това число " убийци на хиперзвукови ракети ", се споделя в публикацията.

Сериозно осъвременени са и останалите мостри. Очакваната проява на нова техника към този момент провокира съществени полемики в интернет. За нея ще се приказва и в щабовете на задграничните армии, в конструкторските бюра на други страни. Русия излезе отпред и в основаването на перспективни ударни средства, и на системи за отбрана от тях.

Министър Шойгу акцентира, че модерните оръжия в съветската войска доближават 78 на 100 - това е най-високият дял в света. По този аршин изпреварваме даже Съединени американски щати и Китай. Парадът на 24 юни е доказателство за това, заключава " Независимая газета ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР