Руският държавен газов гигант Газпром се готви да преразгледа ценовите

...
Руският държавен газов гигант Газпром се готви да преразгледа ценовите
Коментари Харесай

Газпром се готви да намали ударно цената на газа за България

Руският държавен газов колос " Газпром " се готви да преразгледа ценовите параметри на контракта за доставка на газ за България.

Според информация на съветското издание " Комерсант " вместо да бъде обвързана с петрола, цената на газа може да бъде индексирана по модела на западноевропеските хъбове.

По оценка на анализатори цената на съветския газ за България може да падне с над 50%, до 140 $ за 1000 куб. метра.

При всички случаи " Газпром " ще би трябвало да преразгледа формулата на цените поради отговорности към Европейската комисия в границите на уреждането на антимонополното следствие, подхванато от Брюксел. Освен това от есента България ще може да получава газ от Азербайджан, както и полутечен природен газ от международния пазар.

" Газпром износ " може да промени формулата на цената в дълготрайния контракт за доставка на газ с българската държавна газова компания " Булгаргаз ", са показали пред " Комерсант " източници, осведомени с договарянията.

На 10 февруари " Булгаргаз " разгласи, че се надява да завърши договарянията с " Газпром износ " до края на февруари, което ще разреши доста понижаване на цената на газа за България.

Източници на " Комерсант ", осведомени със обстановката, са удостоверили напредналия етап на договарянията. Според някои от тях става дума за смяна на индексацията в контракта от нефт към хъб.

При сегашните условия, когато цените на газовите хъбове в Европа паднаха до съвсем 100 $ за хиляда кубически метра газ, смяна в индексацията в действителност ще докара до по-ниски цени за България. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР